Proteste au cuprins China după moartea intr-un incendiu a unor oameni incuiați în bloc de autorități

by | 28 Nov 2022 | Extern

Națiune terorizată de 3 ani de politica zero covid protestează furibund după ce carantina care i-a încuiat într-un bloc le-a adus moartea unor chinezi într-un incendiu groaznic. Oamenii oripilați și sătui de persecuții cer încetarea atrocităților impuse prin carantina totală din China. Video cu incendiul și protestele în articol.

Protestele au izbucnit în Beijing și în regiunea din vestul îndepărtat Xinjiang din cauza carantinei COVID-19 și a unui incendiu mortal care s-a petrecut joi, într-o clădire înaltă din Urumqi, care a ucis mai multe persoane (unele rapoarte afirmând că numărul ajunge la 40). Blocul era închis de autorități ca și restul localității.

Comuniștii chinezi dau ordin ca ușile blocurilor să fie sudate, blocate cu lanțuri sau lacăte, astfel că nimeni nu mai poate ieși cu niciun motiv. Din acest motiv locuitorii nu au putut să se salveze, strigătele lor auzindu-se disperat cerând ajutor.

Mulțimile au ieșit în stradă în Urumqi, capitala Xinjiang, protestatarii scandând „Opriți carantina! Vrem libertate!”. Imaginile arată mulțimi furioase care distrug centre de testare și bariere aduse de autorități pentru controlul zonelor. Mașinile au claxonat în semn de sprijin, în timp ce oamenii au rămas în zonă până dimineața, scandând și fluturând foi de hârtie goale simbolizând cenzura.

Videoclipurile arată oameni protestând într-o piață cântând imnul național al Chinei – în special versul: „Ridicați-vă, cei care refuzați să fie sclavi!” Alții au strigat că nu vor carantină. În districtul Tiantongyuan din nordul Beijingului, locuitorii au dărâmat baricade și au ieșit în stradă.

Reuters a verificat că filmările au fost publicate de la Urumqi, unde mulți dintre cei 4 milioane de locuitori ai săi au fost supuși unora dintre cele mai lungi carantinări din țară, fiind interzis să-și părăsească casele de circa 100 de zile.

În capitala Beijing, aflată la 2.700 km (1.678 de mile), unii rezidenți aflați în izolare au organizat proteste la scară mică sau și-au confruntat oficialii locali cu privire la restricțiile de circulație impuse lor, unii făcându-i presiuni cu succes să le ridice înainte de termen, conform Reuters.

Până sâmbătă seara, cel puțin alte zece complexe de blocuri au ridicat carantina înainte de data de încheiere anunțată, după ce rezidenții au protestat.

Poliția este prezentă în număr foarte mare pe străzi dar până acum au făcut foarte puține arestări, cu violență firește. Între cei arestați a fost și un cameraman al BBC care a fost bătut și arestat, dus în arest și eliberat câteva ore mai târziu motivând că l-au luat ca să-l ferească de covid.

Etichete: China | proteste

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading