Un tribunal administrativ francez a suspendat joi ordinul de purtare a măștilor pe străzile din Paris.

Masca obligatorie, impusă de prefectura Parisului, reprezentantul local al Ministerului de Interne, era în vigoare în capitală din 31 decembrie, în încercarea de a stopa răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului. Acest lucru a fost evident inutil, Franța înregistrând recorduri absolute la numărul de infectări, peste 320.000 zilnic.

Sentința Tribunalului Administrativ din Paris vine la o zi după ce o altă instanță din Versailles, în apropierea capitalei, a suspendat un ordin similar de purtare a măștilor în aer liber în regiunea Yvelines, considerând mandatul „o încălcare excesivă, disproporționată și inadecvată… a libertății personale”.


Marea regiune a Parisului este hotspot-ul Omicron al Franței, deși varianta se desfășoară la nivel național. Datele au arătat o rată de incidență de 3.899 de infecții la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile.

Decizia instanței a fost salutată în unele părți.

„Trăiește liber, trăiește fericit!” Politicianul de dreapta Florian Philippot a scris pe Twitter. Philippot a condus valuri de proteste de stradă împotriva restricțiilor privind COVID-19 ale președintelui Emmanuel Macron, inclusiv împotriva certificatului verde din Franța.