Purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că economia Rusiei este în “șoc”

by | 11 Mar 2022 | Extern

Oficialul guvernului rus a declarat joi că economia este în „șoc” după sancțiunile grele aplicate și după ce o serie de corporații occidentale s-au retras din Rusia în ultimele zile după conflictul din Ucraina.

„Economia noastră se confruntă acum cu un șoc, existând consecințe negative; încercăm să le minimalizăm”, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov, care el însuși se confruntă cu sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, a spus din nou că, deși situația este tulbure, Moscova poate lua măsuri pentru a stabiliza economia țării.

„Acest lucru este absolut fără precedent. Războiul economic care a început împotriva țării noastre nu a mai avut loc până acum. Așa că este foarte greu de prevăzut ceva”, a remarcat el.

Marți 08.03.2022, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor interzice toate importurile de petrol rusești, crescând probabilitatea unei creșteri a prețurilor, în urma războiului din Ucraina. Iar miercuri, Uniunea Europeană a anunțat că își va extinde sancțiunile atât asupra Rusiei, cât și asupra Belarusului.

Aliații europeni ai Washingtonului mult mai dependenți de petrolul și gazele rusești sau abținut în a impune sancțiuni mai dure.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat în cadrul unei conferințe despre energie că este imperativ ca consecințele economice ale războiului din Ucraina să nu conducă la stagflație în stilul anilor 1970 – o combinație de inflație ridicată și creștere economică scăzută.

Peste 160 de ruși, inclusiv oligarhi și politicieni, precum și sectorul bancar din Belarus, au fost sancționați de UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că noul pachet include interdicții de călătorie și înghețare a activelor pentru aproximativ 100 de ruși din diferite niveluri de guvernare.

„Sony Interactive Entertainment (SIE) se alătură comunității globale făcând apel la pace în Ucraina”, a spus Sony. „Pentru a sprijini ajutorul umanitar, Sony Group Corporation a anunțat o donație de 2 milioane de dolari către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și ONG-ului internațional Salvați Copiii, pentru a sprijini victimele acestei tragedii.”

Iar un purtător de cuvânt al Nintendo a spus că va suspenda toate produsele către Rusia „în viitorul previzibil” din cauza „volatilității considerabile din jurul logisticii de transport și distribuție a produselor”.

Înainte de asta, McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola și General Electric au spus că se vor retrage temporar din Rusia – inclusiv închiderea locațiilor.

Etichete: Putin | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading