Oficialul guvernului rus a declarat joi că economia este în „șoc” după sancțiunile grele aplicate și după ce o serie de corporații occidentale s-au retras din Rusia în ultimele zile după conflictul din Ucraina.

„Economia noastră se confruntă acum cu un șoc, existând consecințe negative; încercăm să le minimalizăm”, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov, care el însuși se confruntă cu sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, a spus din nou că, deși situația este tulbure, Moscova poate lua măsuri pentru a stabiliza economia țării.


„Acest lucru este absolut fără precedent. Războiul economic care a început împotriva țării noastre nu a mai avut loc până acum. Așa că este foarte greu de prevăzut ceva”, a remarcat el.

Marți 08.03.2022, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor interzice toate importurile de petrol rusești, crescând probabilitatea unei creșteri a prețurilor, în urma războiului din Ucraina. Iar miercuri, Uniunea Europeană a anunțat că își va extinde sancțiunile atât asupra Rusiei, cât și asupra Belarusului.

Aliații europeni ai Washingtonului mult mai dependenți de petrolul și gazele rusești sau abținut în a impune sancțiuni mai dure.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat în cadrul unei conferințe despre energie că este imperativ ca consecințele economice ale războiului din Ucraina să nu conducă la stagflație în stilul anilor 1970 – o combinație de inflație ridicată și creștere economică scăzută.

Peste 160 de ruși, inclusiv oligarhi și politicieni, precum și sectorul bancar din Belarus, au fost sancționați de UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că noul pachet include interdicții de călătorie și înghețare a activelor pentru aproximativ 100 de ruși din diferite niveluri de guvernare.

„Sony Interactive Entertainment (SIE) se alătură comunității globale făcând apel la pace în Ucraina”, a spus Sony. „Pentru a sprijini ajutorul umanitar, Sony Group Corporation a anunțat o donație de 2 milioane de dolari către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și ONG-ului internațional Salvați Copiii, pentru a sprijini victimele acestei tragedii.”

Iar un purtător de cuvânt al Nintendo a spus că va suspenda toate produsele către Rusia „în viitorul previzibil” din cauza „volatilității considerabile din jurul logisticii de transport și distribuție a produselor”.

Înainte de asta, McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola și General Electric au spus că se vor retrage temporar din Rusia – inclusiv închiderea locațiilor.