Rachete presupus rusești căzute în Polonia: 2 morți. Rușii neagă iar Biden le dă dreptate

by | 16 Nov 2022 | Extern

Două persoane au fost ucise în Polonia când 2 rachete a lovit un depozit de cereale în orașul Przewodów, lângă granița cu Ucraina, potrivit presei de la Varșovia. Polonia acuză Rusia de atac însă potrivit Moscovei, rapoartele din presa poloneză și declarațiile oficiale poloneze conform cărora rachete rusești au aterizat pe teritoriul polonez, sunt provocări.

Președintele polonez Andrzej Duda și prim-ministrul Mateusz Morawiecki au convocat o întâlnire extraordinară la Oficiul pentru Securitate Națională (BBN), a anunțat marți seară purtătorul de cuvânt al guvernului polonez. „Din cauza situației de criză emergentă”, șeful statului și premierul se consultă cu membrii comisiei de securitate și apărare națională a guvernului.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți seară că relatările din presa poloneză și declarațiile oficiale poloneze, conform cărora rachete rusești aterizaseră pe teritoriul polonez, sunt considerate provocări, iar scopul lor este escaladarea conflictului. „Declarațiile presei și oficialilor polonezi despre rachetele „rusești” care ar fi aterizat lângă satul Przewodów sunt o provocare deliberată pentru a escalada situația. Armele rusești nu au lovit nicio țintă în apropierea graniței ucrainene-polone”, a spus ministerul într-un comunicat. Potrivit Ministerului Apărării, epava afișată în presa poloneză nu are nicio legătură cu armele rusești.

În mesajul său video de marți seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris „atacul cu rachete al Rusiei asupra teritoriului Poloniei membre NATO” drept o „escaladare semnificativă” și a îndemnat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să ia măsuri.

„Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a spus Ucraina că un stat terorist nu se limitează la țara noastră și este doar o chestiune de timp când teroarea rusă va merge mai departe”, a declarat șeful statului pentru portalul de știri Yevropejska Pravda. Potrivit acestuia, amenințarea rusă va crește doar dacă Moscova se va simți nepedepsită. „Lansarea unei rachete pe teritoriul NATO este un atac rusesc la securitatea colectivă. Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm!” a subliniat Zelensky.

Pentagonul nu confirmă, Biden spune că e improbabil

Până acum, Pentagonul nu poate confirma rapoartele conform cărora rachetele rusești s-ar fi prăbușit pe teritoriul polonez în apropierea graniței cu Ucraina. „Suntem la curent cu ştirile din presă că două rachete ruseşti au lovit o zonă din Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Pot spune că nu avem încă nicio informație care să susțină aceste rapoarte, așa că vom continua să monitorizăm evoluțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, la o conferință de presă marți.

Președintele Biden a spus că racheta care a ucis marți două persoane în Polonia este „putin probabil” să fi fost lansată din Rusia. Biden a făcut remarcile marți seara la Bali, Indonezia, în timp ce se afla la Summit-ul șefilor de stat și de guvern al G-20.

“Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet – Este puțin probabil ca traiectoria să fi fost stabilita din Rusia. Dar vom vedea.”, a spus Biden reporterilor.

Din informațiile publicate până acum, fragmentele găsite sunt parte din sistemul de apărare antiaeriană S-300, aflat în dotarea Ucrainei și Rusiei dar fiind un sistem defensiv pare logic să aparțină Ucrainei. Dacă e așa, Ucraina știe acest lucru și încearcă iar să provoace NATO pentru a interveni direct în război.

Reprezentanții țărilor din UE și NATO urmează sa discute pe marginea acestui subiect și așteaptă ancheta pentru a oferi o reacție fermă. În general, cancelariile europene au încercat să detensioneze atmosfera, nedorind să facă acuzații fără dovezi clare.

Etichete: razboi

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading