Raport: armata germană, periculos de subfinanțată, este capabilă să-și îndeplinească obligațiile NATO doar într-o „măsură limitată”

by | 20 Dec 2022 | Extern

Forțele armate ale Germaniei sunt subfinanțate, au resurse insuficiente și abia sunt capabile să-și îndeplinească obligațiile NATO potrivit unui raport difuzat de ziarul Die Welt.

Publicația germană a raportat că a văzut documente confidențiale destinate Comitetului de Apărare al Bundestagului, în care se dezvăluie că forțele armate germane, suferă de un „deficit considerabil de capacitate” și deși poate contribui la unele sarcini ale NATO – cum ar fi întărirea flancului estic al alianței – poate face acest lucru doar „cu restricții”.

Documentul clasificat arată că armata germană nu poate furniza în prezent nicio forță de artilerie pentru grupul de luptă al NATO desfășurat în Lituania; de asemenea, enumeră „restricții semnificative” în legătură cu alte câteva sarcini NATO la care Bundeswehr (forțele armate germane) fie contribuie în prezent, fie la care se preconizează că va contribui în viitorul apropiat.

Lipsa echipamentelor a dus la lacune considerabile în pregătirea operațională, arată raportul. De exemplu, o cantitate redusă de dispozitive radio digitale a făcut ca unitățile militare de comandă să aibă o capacitate limitată, lipsa echipamentului se extinde și la contribuția Germaniei la Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO.

Germania va prelua VJTF, ca națiune principală, în 2023, oferind până la 2.700 de soldați unității militare cu un personal de aproximativ 5.000 de profesioniști. VJTF este o componentă critică a apărării NATO în Europa, trebuind să fie gata în orice moment pentru a răspunde fără întârziere la crize majore.

Cu toate acestea, raportul confidențial, care folosește un sistem de tip semafor pentru a evalua pregătirea operațională, clasifică echipamentele VJTF ale Germaniei ca fiind “galbene”. Acesta explică faptul că pregătirea operațională a Bundeswehr pentru VJTF este „parțial limitată din punct de vedere al calității”, invocând controlul digital al VJTF ca fiind doar „garantat într-o măsură limitată” din cauza întârzierilor în proiecte importante IT. Raportul transmite că „numai cerințele minime” pot fi îndeplinite în prezent.

Apărarea antiaeriană a Germaniei se află la un nivel similar de pregătire (galben), documentul afirmând că protecția forțelor germane la sol poate fi asigurată doar „într-o măsură foarte limitată”, iar pregătirea operațională a medicilor este restricționată de „lipsa de echipamente.”

Potrivit Die Welt, ministrul federal al apărării din Germania, Christine Lambrecht, a acceptat problemele expuse de document și a cerut o creștere rapidă a bugetului federal al apărării.

„Lacunele în resurse umane, echipamente materiale, infrastructură, piese de schimb și muniție care au fost create de decenii de subfinanțare structurală nu pot fi eliminate cu o semnătură”, a subliniat Lambrecht într-un raport.

Ministrul a fost reticent în a promite un succes rapid în punerea în funcțiune a forțelor armate germane, recunoscând că modernizarea Bundeswehr necesită „un management realist al așteptărilor”.

Etichete: Germania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading