Raport devastator al Amnesty International despre crimele de război ale Ucrainei

by | 8 Aug 2022 | Extern

Amnesty International a prezentat, în mod surprinzător, încălcările drepturilor omului de către Ucraina într-un raport recent. Acest lucru a declanșat imediat o furtună de critici, deoarece atât experții occidentali, cât și oficialii de la Kiev înșiși au criticat constatările drept „nedrepte”.

Raportul Amnesty spune că anchetatorii „au găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat lovituri din zonele rezidențiale populate, precum și că și-au stabilit bazele în clădiri civile din 19 orașe și sate” în trei regiuni devastate de război, din aprilie până în iulie.

Raportul a detaliat că școlile și spitalele, precum și casele oamenilor, au fost puse în pericol, sugerând tactici de tip „scuturi umane” utilizate de armata ucraineană.

„Asemenea tactici încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii, deoarece transformă obiectele civile în ținte militare. Atacurile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă”, a continuat Amnesty, spunând că acest lucru a dus la atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii civile menționate.

Raportul detaliază în continuare că în 22 din 29 de școli vizitate de o echipă Amnesty între aprilie și iulie, anchetatorii au găsit dovezi ale activității militare anterioare. În plus, au fost documentate cinci cazuri în care trupele ucrainene au folosit spitale ca baze. Raportul a mers atât de departe încât să sublinieze că Amnesty „nu cunoștea” cazurile în care trupele ucrainene au încercat pentru prima dată să evacueze civili din aceste locații.

Secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat la publicarea raportului:

A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar.

Desigur, faptul că o organizație pentru drepturile omului de prim rang din Occident a condamnat aceste practici ale armatei ucrainene a dus la reacții din partea liderilor de la Kiev, precum și a unor experți occidentali care au mers atât de departe încât au acuzat organizația de putinism. Cam cum este și pe la noi dacă cineva nu este în ton cu propaganda pro-război.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba s-a grăbit să critice raportul Amnesty, spunând: „Înțeleg că Amnesty va răspunde criticilor spunând că ei fac referire la ambele părți ale conflictului. Dar un astfel de comportament din partea Amnesty nu este despre căutarea adevărului și prezentarea lui lumii, ci despre crearea unui echilibru fals între criminal și victima sa”.

Alți comentatori au spus că eamplifică propaganda rușilor.

Între timp, Kremlinul a spus că raportul confirmă ceea ce spune Rusia de mult timp. Purtătorul de cuvânt Maria Zakharova a declarat: „Am vorbit în mod constant despre acest lucru, acuzând acțiunile forțelor armate ucrainene de a folosi civilii ca „scut uman”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading