Războiul din Ucraina oferă Taiwanului informații utile pentru propria sa apărare

by | 17 Mar 2022 | Extern

Au existat puține evenimente în memoria recentă la fel de captivante din punct de vedere politic pentru societatea taiwaneză precum invazia Ucrainei, în afară poate de protestele din Hong Kong din 2019 – articol preluat din japantimes.co.jp

Acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător, având în vedere că ambele evenimente ating temeri interne puternic înrădăcinate în Taiwan, invazia Ucrainei fiind văzută de multe părți ale societății ca oferind o paralelă puternică cu modul în care ar avea loc o potențială invazie a Taiwanului de către China.

Invazia Ucrainei a stârnit o controversă despre pregătirea militară a Taiwanului, căt și în ce măsură forțele armate și populația civilă din Taiwan sunt pregătite să reziste unei invazii chineze. Acesta nu a fost cazul în timpul revoltelor din Hong Kong, care nu a generat îngrijorări cu privire la pregătirea militară a Taiwanului. În schimb, discursul din Taiwan s-a concentrat pe măsurile pe care Taiwanul ar putea sau ar trebui să le ia pentru solicitanții de azil din Hong Kong. De asemenea, administrația președintelui Tsai Ing-wen a căutat să profite de temerile legate de viitorul Hong Kong-ului sub controlul chinez pentru a asigura voturi în alegerile din 2020.

Au existat multe laude pentru curajul ucrainenilor, inclusiv comparații făcute cu propria istorie a Taiwanului. Președintele Yuan Yu Shyi-kun al Partidului Democrat Progresist (DPP), de exemplu, a comentat că ucrainenii au demonstrat același spirit ca patrioții taiwanezi care au rezistat invaziilor.

Yu a facut afirmațiile la o proiecție a documentarului despre protestele din Hong Kong „Revoluția timpurilor noastre”. Ministrul Afacerilor Externe, Joseph Wu, a lăudat curajul unui protestatar rus care a fugit la televiziunea națională cu un semn care se opune războiului.

Dar au existat unele dispute politice cu privire la cât de reale sunt comparațiilor dintre Ucraina și Taiwan. La începutul lunii, la întrebarea de către legislatorul Hualien, Fu Kun-chi, al Partidului Kuomintang (KMT), premierul Su Tseng-chang a respins comparațiile dintre Ucraina și Taiwan ca fiind absurde, invocând diferențele dintre cele două contexte.

Acesta a fost, în general, curentul comentariilor experților, care citează relația istorică mai puternică dintre Statele Unite și Taiwan, importanța mai mare a Taiwanului în economia globală în ceea ce privește fabricarea de semiconductori și dificultățile unei invazii de tip cap de pod; pentru a sublinia diferențele între cele două contexte.

Cu toate acestea, mai semnificativ poate fi faptul că publicul taiwanez a făcut comparații între cele două contexte, iar comparația este făcută implicit și de liderii politici. Asta înseamnă îngrijorare.

Tinând cont de toate astea, Taiwan s-a alăturat sancțiunilor globale împotriva Rusiei, cum ar fi retragerea Rusiei din SWIFT, companii de tehnologie precum ASUS sau gigantul de producție de semiconductori TSMC suspendând livrările către Rusia. Vicepreședintele William Lai a susținut că astfel de mișcări sunt necesare pentru a arăta lumii  angajamentul taiwanezilor de a-și apăra propria democrație.

Mai larg, se poate vedea Taiwanul ca sperând să consolideze relațiile cu Statele Unite și cu alte puteri regionale, integrându-se în valul de sancțiuni împotriva Rusiei. Companiile tehnologice taiwaneze au sancționat Rusia imediat după ce administrația Biden a abordat Taiwan, Japonia și Singapore pentru a face presiuni asupra Rusiei, înfometată de tehnologie.

Mitinguri de solidaritate pentru Ucraina au avut loc aproape zilnic în Taipei sau în alte părți ale Taiwanului, cum ar fi orașul-port Kaohsiung, de la începutul invaziei. Mitingurile de solidaritate pentru evenimentele din afara Taiwanului au avut loc ultima dată cu o asemenea frecvență doar pentru Hong Kong în 2019.

Taiwan nu este singura țară din Asia-Pacific care a semnalat divergențele cu China prin condamnări față de Rusia și sprijin pentru Ucraina. Acesta este și cazul Japoniei, fostul prim-ministru Shinzo Abe cerând Statelor Unite să își asume un angajament explicit de a apăra Taiwanul, sugerând ca SUA să găzduiască arme nucleare pe teritoriul japonez, idee respinsă de actualul prim-ministru Fumio Kishida.

Războiul din Ucraina are loc, de asemenea, într-o perioadă de întărire a relațiilor dintre Taiwan, Lituania, Republica Cehă și Polonia, întreabarea care se pune este dacă China și Rusia se vor alia militar sau politic împotriva SUA și a Uniunii Europene. La fel ca Taiwan față de China, aceste țări din Europa Centrală și de Est se bazează pe legăturile de securitate cu Statele Unite pentru a contrabalansa amenințarea geopolitică a Rusiei în acest fel sperând să consolideze alianța cu SUA prin legături mai strânse cu Taiwanul. În acest sens, poziția Taiwanului față de Ucraina și Rusia poate fi vazută în contextul unei realiniri globale mai ample.

La rândul său, administrația Tsai i-a asigurat pe taiwanezi că invaziei Ucrainei va avea un impact economic limitat. Taiwan desfășoară mai puțin de 1% din comerțul său exterior cu Rusia, deși Rusia este a noua cea mai mare piață pentru exporturile de mașini-unelte. Ca și în alte părți ale lumii, Taiwanul va fi afectat de inflația globală din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, dar doar 10% din furnizarea de gaze naturale a Taiwanului este din Rusia.

Impactul asupra industriei semiconductoarelor din Taiwan este de remarcat, având în vedere că cea mai mare parte a ofertei globale de neon provine din Ucraina, la fel ca și criptonul, care este necesar pentru semiconductori. Menținerea avantajului Taiwanului în producția de semiconductori este de o importanță vitală pentru securitatea Taiwanului, crescând stimulentul pentru Statele Unite de a apăra Taiwanul de invazie, dar și apărându-se direct de amenințare, deoarece China are nevoie de semiconductori taiwanezi. Totuși, efectele asupra industriei semiconductoarelor vor fi, de asemenea, globale și nu specifice Taiwanului.

În ceea ce privește pregătirea militară viitoare, cele mai multe discuții de până în prezent s-au referit la prelungirea perioadei de timp pe care o au rezervele militare, Ucraina fiind văzută ca un exemplu al modului în care rezervele militare au avut succes. Au existat, de asemenea, sugestii că femeilor ar trebui să li se permită să slujească în rezervă.

Până în prezent, majoritatea partidelor politice au fost reticente în a face pasul de a cere majorarea stagiului militar la un an. Administrația Tsai are probabil mai multe pârghii pentru a face acest lucru în prezent, în comparație cu trecutul, având în vedere binecunoscuta reticență a tinerilor de a servi în armată.

China a continuat amenințările îndreptate împotriva Taiwanului și în timpul crizei din Ucraina, inclusiv incursiuni aeriene continue iar pe 2 martie trei nave militare au fost reperate la sud-est de Insula Orhideei.

Etichete: China | Taiwan

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading