Reţele online care vindeau vaccinuri şi certificate COVID-19 false, destructurate

by | 5 Jul 2021 | Extern

Poliția italiană a declarat sâmbătă (3 iulie) că a destructurat o serie de scheme online care oferă certificate digitale COVID-19 false ale Uniunii Europene sau presupuse vaccinuri anti coronavirus.

Ancheta, coordonată de parchetul pentru criminalitate informatică din Milano, a arătat că mii de oameni sunt gata să plătească pentru certificate false, se arată într-o declarație a poliției.

UE a lansat joi un certificat digital COVID-19 conceput pentru a ajuta cetățenii să călătorească în blocul celor 27 de națiuni și să deschidă turismul de vară.

Certificatul conține un cod „QR”, care indică dacă un călător a fost complet vaccinat sau dacă s-a recuperat recent după o infecție COVID-19 sau dacă a fost testat negativ.

Poliția a declarat că a preluat controlul a 10 canale pe serviciul de mesagerie criptat Telegram, conectat la conturi anonime de pe piețele din așa-numitul dark web, prin care a fost posibil să se contacteze vânzătorii, care au solicitat plata în criptomonedă.

Prețurile au variat de la 110 la 130 EUR pentru un pachet „all inclusive” de certificat fals și pretins flacon de vaccin. Unii cumpărători au fost din afara UE.

„S-au înregistrat aproximativ 250.000 de utilizatori, iar o sută au încercat să interacționeze cu vânzătorii”, a declarat Gian Luca Berruti, șeful unității de fraudă cibernetică a poliției fiscale din Milano.

Nu este clar dacă a fost predat vreun vaccin, dar poliția a spus că a găsit mai multe certificate COVID-19 contrafăcute. Acestea conțineau date de identificare false, codul QR generat special și numărul lotului unei prime și a doua doze de vaccin.

Berruti a declarat că poliția a identificat un număr de suspecți, dar a refuzat să dezvăluie alte detalii.

„Vrem să precizăm că oricine a fost găsit cu aceste certificate false, inclusiv cumpărătorii, riscă să fie urmărit penal pentru infracțiuni pedepsite cu până la șase ani de închisoare, cum ar fi frauda și utilizarea documentelor false”, a spus el.

Schema a fost descoperită folosind două instrumente de inteligență artificială care permit poliției să monitorizeze internetul în timp real și apoi să interacționeze ca potențiali clienți.

„Un fel de avanpost al nostru pe internet”, a spus Berruti.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading