Revolta cetățenilor: Britanicii refuză să-și plătească facturile umflate la energie

by | 9 Aug 2022 | Extern

Campania NU PLĂTI! a apărut pentru că britanicii s-au săturat. Pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt în pericol de a sărăci din cauza inflației ridicate, încercările de boicot împotriva creșterii puternice a prețurilor la electricitate încep să prindă avânt. Scopul noii campanii DON’T PAY (nu plăti) este de a câștiga cel puțin un milion de britanici pentru această acțiune.

În Marea Britanie, strigătul „Noi suntem oamenii” pare să răsune tot mai tare pe străzi. Oamenii demonstrează din ce în ce mai mult împotriva creșterii puternice a prețurilor la energie, iar acum se răspândește această mișcare de boicot însă guvernanții par de piatră.

Grupul „Don’t Pay UK” dorește să convingă cel puțin un milion de britanici să nu-și plătească facturile de electricitate în semn de protest față de creșterile masive de preț. La urma urmei, spune organizația, 6,3 milioane de gospodării britanice alunecă în sărăcia energetică din cauza creșterilor abrupte ale prețurilor.

„75.000 de oameni s-au angajat să facă grevă la 1 octombrie! Dacă guvernul și companiile energetice refuză să acționeze, oamenii obișnuiți o vor face! Împreună putem impune un preț corect și o energie accesibilă pentru toți”, a postat pe Twitter Don’t Pay UK, acest grup anonim care conduce efortul de a convinge peste un milion de britanici să nu mai plătească facturile de energie electrică.

Se estimează că gospodăria britanică medie va avea o factură de electricitate de aproximativ 300 de lire sterline (360 de dolari) în octombrie. Inflația generală este de așteptat să crească la 13%.

Evident ca rata oficială a inflației este prea scăzută. Toți vedem prețuri dublate, triplate etc la energie, benzină, gaz, alimente dar inflația nu trece de 15-20%. Este ceva în neregulă cu formula de calcul. În plus, fiecare grup de populație (familii, gospodării singure, vârstnici etc.) are structuri de cheltuieli complet diferite.

Potrivit Biroului pentru Statistică Națională din Regatul Unit (ONS), venitul mediu lunar al unui angajat cu normă întreagă a fost de 2.650 de lire sterline, brut. Cu toate acestea, este clar că, având în vedere creșterea generală a costului vieții și chiriile mari, taxele și impozitele datorate, situația devine din ce în ce mai dificilă pentru tot mai mulți britanici.

Grupul „Don’t Pay UK” relatează că greva este comparabilă cu acțiunile de la sfârșitul anilor 1980 și ’90 împotriva „taxei de votare” introduse de prim-ministrul Margaret Thatcher. În semn de protest, 17 milioane de oameni au refuzat să plătească.

Cu sute de mii sau milioane de clienți nedispuși să plătească, vorbim de o situație critică pentru furnizorul de energie electrică dar și pentru stat care colectează mai mult de jumătate din prețul la enrgie ca taxe. Și tocmai aceasta este abordarea pe care o adoptă acum britanicii. Vor avea succes?

Cu toate acestea, vina pentru prețurile ridicate la energie nu aparține neapărat exclusiv companiilor energetice. Mai presus de toate, politica de sancțiuni a Occidentului, în care Marea Britanie joacă un rol major, poate fi văzută drept principala cauză a creșterilor enorme de prețuri alături de politica nesăbuită de trecere la energie verde, renunțând la combustibili convenționali.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading