După cucerirea orasukui-cheie Sievierodonetsk, forțele ruse au revendicat victoria și asupra orașului soră, Lysychansk, ceea ce pune Rusia în controlul total asupra provinciei Lugansk. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a afirmat acest lucru într-o declarație de duminică, în timp ce guvernatorul regional ucrainean din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că „orașul este în flăcări”.

„Serghei Shoigu l-a informat pe comandantul șef al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk [LPR]”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Armata Rusiei și aliații săi separatiști dețin acum „controlul deplin asupra Lysychansk și a altor orașe din apropiere, în special Belogorovka, Novodruzhesk, Maloryazantseve și Bila Hora”, se mai arată în comunicat.


Cât despre guvernatorul regional menționat mai sus, Haidai, acesta a scris pe Telegram că „rușii își întăresc pozițiile în regiunea Lysychansk”.

“Rușii sunt înrădăcinați în districtul Lysychansk, orașul este în flăcări. Ocupanții probabil și-au desfășurat toate forțele la Lysychansk. Au atacat orașul inexplicabil de brutal”, a spus Haidai.

Întrucât republica separatistă pro-rusă este una dintre cele două regiuni cheie care formează Donbasul, acest lucru face ca Moscova să fie cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului declarat de eliberare a întregului Donbas.

Un reprezentant al miliției LPR, Andrei Marochko, a declarat că orașul este „curățat de naționaliștii ucraineni”, „steaguri ale victoriei au fost deja ridicate” lângă Lysychansk, după cum este citat de CNN.

Potrivit unei actualizări a situației de pe câmpul de luptă emisă de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky sâmbătă seara:

…orașele din regiunea Lugansk au fost „epiccentrul” ostilităților. În discursul său de sâmbătă noapte, Zelensky a recunoscut că peste 2.600 de orașe și sate ucrainene se aflau sub controlul Rusiei.

„Armata rusă a continuat să tragă rachete în orașele noastre”, a spus Zelensky, îndemnând oamenii să „ajute armata, să ajute voluntarii, să-i ajute pe toți cei care au rămas singuri în acest moment” și să-și folosească contactele pentru a „răspândi adevărul despre război și despre crimele ocupanților de pe pământul nostru”.

Săptămâna trecută, în discursurile virtuale dinaintea summit-urilor G7 și NATO, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a folosit căderea iminentă a acestor orașe din est pentru a sublinia că forțele sale au nevoie urgentă de mai mult armament. El a sugerat chiar că Putin ar putea în cele din urmă să atace NATO „anul viitor”.