Rusia are controlul deplin asupra regiunii Luhansk odata cu căderea orasului Lysychansk

by | 4 Jul 2022 | Extern

După cucerirea orasukui-cheie Sievierodonetsk, forțele ruse au revendicat victoria și asupra orașului soră, Lysychansk, ceea ce pune Rusia în controlul total asupra provinciei Lugansk. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a afirmat acest lucru într-o declarație de duminică, în timp ce guvernatorul regional ucrainean din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că „orașul este în flăcări”.

„Serghei Shoigu l-a informat pe comandantul șef al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk [LPR]”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Armata Rusiei și aliații săi separatiști dețin acum „controlul deplin asupra Lysychansk și a altor orașe din apropiere, în special Belogorovka, Novodruzhesk, Maloryazantseve și Bila Hora”, se mai arată în comunicat.

Cât despre guvernatorul regional menționat mai sus, Haidai, acesta a scris pe Telegram că „rușii își întăresc pozițiile în regiunea Lysychansk”.

“Rușii sunt înrădăcinați în districtul Lysychansk, orașul este în flăcări. Ocupanții probabil și-au desfășurat toate forțele la Lysychansk. Au atacat orașul inexplicabil de brutal”, a spus Haidai.

Întrucât republica separatistă pro-rusă este una dintre cele două regiuni cheie care formează Donbasul, acest lucru face ca Moscova să fie cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului declarat de eliberare a întregului Donbas.

Un reprezentant al miliției LPR, Andrei Marochko, a declarat că orașul este „curățat de naționaliștii ucraineni”, „steaguri ale victoriei au fost deja ridicate” lângă Lysychansk, după cum este citat de CNN.

Potrivit unei actualizări a situației de pe câmpul de luptă emisă de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky sâmbătă seara:

…orașele din regiunea Lugansk au fost „epiccentrul” ostilităților. În discursul său de sâmbătă noapte, Zelensky a recunoscut că peste 2.600 de orașe și sate ucrainene se aflau sub controlul Rusiei.

„Armata rusă a continuat să tragă rachete în orașele noastre”, a spus Zelensky, îndemnând oamenii să „ajute armata, să ajute voluntarii, să-i ajute pe toți cei care au rămas singuri în acest moment” și să-și folosească contactele pentru a „răspândi adevărul despre război și despre crimele ocupanților de pe pământul nostru”.

Săptămâna trecută, în discursurile virtuale dinaintea summit-urilor G7 și NATO, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a folosit căderea iminentă a acestor orașe din est pentru a sublinia că forțele sale au nevoie urgentă de mai mult armament. El a sugerat chiar că Putin ar putea în cele din urmă să atace NATO „anul viitor”.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading