Rusia dezvăluie suma exactă de rezerve valutare înghețate de SUA și aliați

by | 14 Mar 2022 | Extern

Ministrul rus de finanțe Siluanov a dezvăluit că aproximativ 300 de miliarde de dolari din valutele și participațiile Rusiei au fost blocate pe fondul sancțiunilor din partea națiunilor occidentale.

„Avem o sumă totală de rezerve de aproximativ 640 de miliarde de dolari, aproximativ 300 de miliarde de dolari nu le putem folosi”, a declarat duminică ministrul de Finanțe Anton Siluanov presei de stat.

Siluanov a mai spus că ar putea fi aplicată mai multă presiune asupra economiei ruse din cauza presiunii crescute din partea Occidentului asupra Chinei.

„Avem o parte din rezervele noastre de aur și de schimb valutar în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiune exercită țările occidentale asupra Chinei pentru a ne limita comerțul reciproc cu China. Desigur, există presiune pentru a limita accesul și la acele rezerve”, a spus el.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat regimul chinez să nu ofere Rusiei suportul financiar pe care îl caută.

China este cea mai mare piață de export a Rusiei după Uniunea Europeană. Exporturile rusești către China au fost în valoare de 79,3 miliarde de dolari în 2021, petrolul și gazele reprezentând 56% din acestea, potrivit agenției vamale din China.

Comentariile ministrlui rus au venit după ce Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit și alte câteva țări au impus sancțiuni dure Rusiei, inclusiv înghețarea activelor, interzicerea produselor și multe altele. Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor suspenda importul de petrol rusesc, deși acesta reprezintă doar o mică parte din consumul intern.

Etichete: Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading