Rușii acuză că ucrainenii pregătesc inundarea centralei nucleare de la Zaporojie

by | 7 Oct 2022 | Extern

Președintele mișcării „Suntem alături de Rusia”, Vladimir Rogov, susține că Serviciul de Informații Ucrainean (SBU) colectează informații pentru a afla cum s-ar comporta Centrala Nuclear Electrică de la Zaporojie în cazul unei inundări provocate.

SBU încearcă să obțină această informație ori de câte ori au posiblitatea. Au cerut de la fostul director al centrale Murașov, informații, din arhivele sovietice care încă se află la Zaporojie, despre forajele realizate pentru prevenirea unei astfel de situații [deversarea apei]”, a declarat Rogov, citat de agenția TASS.

Acesta susține că SBU acționează sub comanda serviciilor de informații britanice.

Asta sugerează că pregătesc o provocare care implică fie o distrugere a Barajului Dnieper, fie deschiderea porții barajului. Scopul lor principal este să inunde CNE Zaporojie”, susține Rogov.

Potrivit acestuia, SBU deja a simulat o situație în care zona de coastă de la Zaporojie ar fi inundată cu un val uriaș de cel puțin 20 de metri, care s-ar deplasa cu peste 17 m/s sau peste 60 Km/h. Cel puțin cinci localități ar fi afectate, cu sute de sau mii de oameni care locuiesc în zona de risc. În cazul distrugerii celor trei baraje aflate în aval pe Nipru, apa ar ajunge la CNE în circa cinci ore.

Centrala de la Zaporojie a fost proiectată pentru a rezista unui astfel de act de sabotaj, dar dacă se va produce inundația, „proprietățile stației operaționale ar fi distruse. Prin urmare, ar fi mult mai dificil pentru noi decât în prezent, să restabilim producerea de energie”, a spus Rogov.

Ulterior, oficialul rus a explicat că aceste informații provin de la fostul director general al CNE Zaporojie, Igor Murașov.

A fost o întrebare directă [ce i-a fost adresată de partea ucraineană]. Murașov a admis acest lucru în timpul unui interogatoriu”, spune Rogov. „Nu știu ce motiv l-a determinat să colaboreze cu serviciul de informații ucrainean: materiale compromițătoare, amenințări la adresa rudelor sau din motive financiare. Dar ideea e că acesta și-a încălcat statutul profesional și moral și a colaborat cu oameni care vor să răspândească moartea, tema și amenințările la adresa noastră”, a mai spus Rogov

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading