Sârbi: sceptici față de aderarea la UE

by | 15 Apr 2022 | Extern

Serbia a mai făcut un pas pentru aderarea la UE, dar fără a găsi o soluție pentru problema Kosovo.

Într-un sondaj recent, mai puțin de jumătate dintre sârbi au fost în favoarea aderării țării lor la Uniunea Europeană. Potrivit Euractiv: 46% dintre cetățenii sârbi ar susține aderarea țării la UE printr-un referendum, dar doar 21% dintre respondenți au o opinie pozitivă despre Uniune.

Serbia a făcut primul pas către aderare în 2008, când Consiliul European a stabilit un așa-zis parteneriat cu țara de la sud de Dunare. În anul următor, guvernul de la Belgrad a depus o cerere oficială de aderare la UE. O Conferință de Aderare, menită să pregătească Serbia pentru aderare, a început în ianuarie 2014.

Sondajul de opinie raportat de Euractiv vine în urma celei mai recente întâlniri a Conferinței de Aderare. Pe 14 decembrie anul trecut, Conferința a deschis discuții despre armonizarea legilor și politicilor sârbe privind transportul și mediu cu standardele UE. EuroNews relatează că premierul sârb Ana Brnbabić este încrezătoare în negocieri: acestea sunt, a spus ea, „o piatră de hotar foarte importantă” pentru progresul națiunii sârbe către aderarea la UE.

În același timp, EuroNews a mai menționat:

UE a avertizat că progresul pe calea [Serbiei] către aderarea la UE depinde încă de normalizarea relațiilor Serbiei cu Kosovo.

Aceasta înseamnă că Belgradul nu se poate aștepta să fie admis ca membru al Uniunii Europene decât dacă recunoaște Kosovo ca stat independent. Guvernul de la Belgrad consideră Kosovo o parte a Serbiei.

Populat cu două milioane de musulmani în mare parte albanezi, Kosovo și-a căutat independența față de Serbia în timpul războaielor balcanice din anii 1990. Când eforturile de secesiune au escaladat de la pașnic la violent, trupele sârbe au răspuns în mod similar. În 1999, NATO a lansat lovituri aeriene împotriva forțelor sârbe. În iunie acel an, Serbia a fost de acord cu retragerea pașnică a forțelor sale din Kosovo.

Nu este clar dacă scepticismul actual al UE în rândul poporului sârb are legătură cu conflictul din Kosovo.

Etichete: Serbia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading