Scutul european de apărare aeriană va cuprinde 14 țări, inclusiv România

by | 18 Oct 2022 | Extern

România face parte dintr-un grup de 14 țări NATO care vor achiziționa în comun un nou sistem de apărare antiaeriană și antirachetă. Aliații europeni încearcă să-și sporească capacitățile de apărare în contextul amenințării continue a Rusiei.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat proiectul la sfârșitul lunii august, când a cerut „un impuls de securitate pentru toată Europa”. El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât dacă fiecare țară și-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, unul costisitor și extrem de complex.

Conduse de Germania, un total de 14 țări europene – Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Norvegia, Lituania, Letonia, Marea Britanie, România, Slovacia, Slovenia și Țările de Jos – sunt interesate de scutului antirachetă european comun.

Scholz a propus inițiativa de a integra sistemele de apărare europene într-un scut antirachetă comunpentru a permite o soluție mai eficientă și mai rentabilă.Propunerea a venit în timpul unui discurs la Praga din 29 august, unde a pledat pentru o cooperare sporită în domeniul apărării aeriene.

Ideea unui sistem european comun de apărare aeriană a rezonat în special în țările est-europene, îngrijorate de amenințările lui Putin cu o escaladare ulterioară și utilizarea armelor nucleare. Scholz nu a câștigat doar sprijinul multor parteneri europeni, ci și al partenerilor săi liberali și istoric antimilitariști din coaliția verde.

Potrivit rapoartelor media din diverse țări, se spune că European Skyshield ar fi echipat cu sistemul de interceptare a rachetelor Arrow 3, proiectat și implementat inițial de Israel.

Arrow 3 (sau Hetz 3) este un sistem de apărare antirachetă conceput pentru interceptări exoatmosferice la altitudini foarte mari. Sistemul, dezvoltat în comun de Israel și Statele Unite, este proiectat împotriva rachetelor balistice și intercontinentale care pot transporta focoase nucleare, chimice, biologice sau convenționale.

Sistemul a fost dezvoltat de Israel Aerospace Industries (IAI) și Boeing și implică un interceptor extrem de agil și rapid, capabil să-și schimbe dramatic traiectoria de interceptare, atingând altitudini foarte mari și chiar scoaterea sateliților din orbită.

Arrow 3 este o rachetă antibalistică capabilă să intercepteze proiectile cu rază lungă de acțiune și apoi să le neutralizeze de la o distanță sigură. Staționarea acestor baterii antirachetă în mai multe state ar putea permite o apărare completă și mai rentabilă a cerului european.

Franța și Polonia, însă, au refuzat deja oferta lui Scholz. În timp ce Polonia a spus că va înființa în schimb propriul sistem de apărare aeriană, Franța se bazează mult pe efectul descurajant al propriului arsenal nuclear, mai degrabă decât să opteze pentru sisteme convenționale de rachete anti-balistice.

Etichete: armament | România

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading