Serbia își va plăti cetățenii să se vaccineze dar nu și concediu medical pentru nevaccinații bolnavi de COVID

by | 6 May 2021 | Extern

Președintele Serbiei a declarat miercuri că țara sa va plăti fiecărui cetățean care primește un vaccin anti Covid înainte de sfârșitul lunii mai, în ceea ce ar putea fi prima schemă de bani pentru vaccinare din lume.

Țara din Balcani a cumpărat milioane de doze – de la firme occidentale, dar și din China și Rusia – și a devenit pentru scurt timp un centru regional de vaccinare atunci când a oferit și străinilor șansa de a fi inoculate.

Cu toate acestea, după vaccinarea completă a aproximativ 1,3 milioane din cei șapte milioane de oameni, interesul pentru vaccinare a început să se oprească.

“Toți cei … care au primit vaccinul până la 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 de euro, 30 de dolari)”, a declarat președintele Aleksandar Vucic presei locale, adăugând că se aștepta ca trei milioane să fie vaccinați până la sfârșitul lunii.

Vucic a spus că țara vrea să „recompenseze persoanele care au dat dovadă de responsabilitate”. El a adăugat însă că angajații publici care nu s-au vaccinat, nu vor primi concediu plătit dacă ar contracta virusul.

„Dacă ați fost infectat – și ați primit două vaccinuri … aveți dreptul, dacă vă aflați într-un corp de stat, armata sau similar, la concediu de plată [plătit]. Dar dacă nu sunteți vaccinat, nu veți avea concediu medical plătit ”, a declarat Vucic miercuri pentru televiziunea Pink.

Vucic a declarat că această decizie nu a fost încă confirmată de guvern și a adăugat că statul va acoperi costurile tratamentului pentru cei nevaccinați, dacă este posibil, dar nu vor primi concediu plătit pentru COVID-19.

Majoritatea angajaților în concediile medical primesc o parte din salariu atunci când nu lucrează. Dacă concediul medical durează până la 30 de zile, angajatorul plătește parțial salariul, iar dacă concediul medical este mai lung de 30 zile, statul acoperă salariul. Acest lucru se aplică numai persoanelor cu contracte de muncă, evident.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading