Soarta regimului Zelensky este pecetluită

by | 8 May 2023 | Extern

Remarcile criptice sau batjocoritoare ale Occidentului care se îndoiesc de declarația Kremlinului cu privire la încercarea eșuată a Ucrainei de a-l asasina pe președintele Vladimir Putin nu diminuează faptul că Moscova nu are niciun motiv să inventeze o acuzație atât de gravă care să determine reducerea sărbătorilor de Ziua Victoriei pe 9 mai, care este un moment triumfal în istoria Rusiei, mai ales acum când se luptă din nou cu recrudescența ideologiei naziste din Ucraina.

Probitatea cu care secretarul de stat al SUA a dezmințit acuzația de la Kremlin dă tonul în mod previzibil, Blinken distanțând administrația Biden de atacul de la Kremlin.

Anterior, șeful de stat major, generalul Marks Milley, a făcut un lucru similar într-un interviu acordat revistei Afaceri Externe, renegând în avans orice responsabilitate pentru viitoarea „contraofensivă” ucraineană. Acesta este noul refren al administrației Biden – nu auzi nimic rău, nu spune nimic rău. Nu se mai vorbește nici despre sprijinirea Kievului până la capăt „indiferent de ce este nevoie” – așa cum obișnuia Biden să spună ad nauseam.

Miezul problemei este că „contraofensiva” Kievului are o prognoză proastă. De fapt, importanța podcastului din această săptămână cu generalul Milley a fost neîncrederea lui față de rezultat. Milley a refuzat să fie categoric că Kievul va lansa chiar și „contraofensiva”!

Există o dilemă uriașă astăzi, deoarece întreaga narațiune vestică a înfrângerii Rusiei este expusă ca un pachet de minciuni și odată cu asta mitul priceperii militare a Kievului de a învrănge militar o superputere s-a evaporat. Armata ucraineană este măcinată sistematic. În realitate, Ucraina a devenit o rană deschisă, care se transformă rapid în cangrenă rămănând puțin timp pentru a cauteriza rana.

Cu toate acestea, regimul de la Kiev este plin de fracționism. Există facțiuni puternice care se opun discuțiilor de pace cu Rusia, fără o capitulare a Moscovei, dorind în schimb o escaladare, astfel încât puterile occidentale să rămână angajate.

Clica militantă din interiorul puterii de la Kiev ar fi putut foarte bine să fie autorii acestui act periculos de provocare îndreptat împotriva Kremlinului, cu o agendă ulterioară de a declanșa o ripostă rusă.

Din observația lui Blinken, se pare că neoconii din Administrația Biden, condusă de Victoria Nuland, nu au nicio dispoziție să-i stăpânească pe neconformiștii de la Kiev. În ceea ce privește Europa, și-a pierdut vocea.

Acest lucru va rămâne probabil în cărțile de istorie ca un eșec istoric al conducerii europene împreuna cu paradoxul că nu Franța, ci guvernul german s-a aliniat cu SUA în războiul din Ucraina.

Germania, puterea Europei, a fost relativ norocoasă până acum. A beneficiat de forță de muncă ieftină din Europa de Est și de gaze ieftine din Rusia. Dar asta s-a terminat acum și declinul industriei germane este previzibil. Când societatea se fragmentează, sistemul politic se fragmentează și va fi nevoie de un efort progresiv mai mare pentru a guverna astfel de țări. Germania și Italia au coaliții cu trei partide; Olanda are patru partide; Belgia are o coaliție formată din șapte partide.

Deocamdată, intransigenții din regimul de la Kiev au stabilit ritmul evenimentelor iar europenii îl vor urma cu blândețe. Dar există o „răcoare în cameră” – pentru a împrumuta cuvintele lui Judie Foster din filmul de groază Silence of the Lambs, când Anthony Hopkins s-a transformat într-o clipită în Hannibal Lecter.

Nu vă înșelați, acesta este un punct critic; atentatul stângace asupra vieții lui Putin zguduie caleidoscopul dincolo de recunoaștere. Singurul gând reconfortant este că conducerea Kremlinului nu va fi condusă de emoție. Reacția considerată a Kremlinului este disponibilă din declarațiile ambasadorului rus în SUA, Anatoly Antonov:

„Cum ar reacționa americanii dacă o dronă ar lovi Casa Albă, Capitoliul sau Pentagonul? Răspunsul este evident atât pentru orice politician, cât și pentru un cetățean obișnuit: pedeapsa va fi dură și inevitabilă.”

Ambasadorul a continuat să tragă concluzia: „Rusia va răspunde la acest atac terorist insolent și presumptuos. Vom răspunde atunci când considerăm că este necesar. Vom răspunde în conformitate cu evaluările amenințării pe care Kievul o reprezenta la adresa conducerii țării noastre.”

Nu sunt de așteptat reacții pe genunchi. Cu toate acestea, reducerea sărbătorilor Zilei Victoriei în Piața Roșie trebuie să fi fost o decizie dificilă. Ziua Victoriei de pe 9 mai este cea mai importantă sărbătoare din Rusia, când publicul și statul se reunesc într-o sărbătoare patriotică în care oamenii își amintesc de membrii familiei lor care și-au sacrificat viața pentru a învinge nazismul.

Multe dintre trăsăturile zilei – parade, cântece și practici comemorative – datează din epoca sovietică. Ziua Victoriei este singura sărbătoare publică majoră care a făcut tranziția către Rusia post-sovietică. Într-o țară care și-a pierdut mulți dintre idolii și realizările eroice odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice, triumful asupra nazismului a rămas o sursă de enormă mândrie colectivă și personală.

Dar mâinile lui Putin sunt legate dincolo punctul în care țara este plină de furie și cere răzbunare, așa cum reiese din comentariile fostului președinte rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev: „După atacul terorist de astăzi, nu există opțiuni rămase, cu excepția eliminării fizice a lui Zelensky și a clicei sale.”

Cât despre Zelensky, pur și simplu a părăsit Kievul pentru Helsinki – iar apoi Haga, mergând la Berlin până pe 13 mai într-o vizită de stat – simțind probabil pericolul. Într-adevăr, soarta regimului Zelensky pare pecetluită. Zelensky ne amintește de miticul evreu rătăcitor, care l-a batjocorit pe Isus pe drumul spre Răstignire iar apoi a fost blestemat să tot meargă până la a doua venire.

Articol prealuat din indianpunchline.com

Etichete: Putin | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading