Spania: Copiilor de 12 ani li se permite să-și schimbe sexul

by | 27 Feb 2023 | Extern

Parlamentul Spaniei, cu o majoritate formată din socialiști și liberali, a adoptat o lege transgender, promovată mai întâi de ministrul egalității, Irene Montero, care va permite copiilor de 12 ani să-și schimbe legal sexul.

Odată cu aprobarea parlamentară a controversatei „legi trans” săptămâna trecută, Spania a devenit a zecea țară europeană care a adoptat o lege care permite autodeterminarea de gen, relatează ziarul El Mundo din Madrid. Noua lege oferă oricărei persoane cu vârsta peste 16 ani dreptul de a-și schimba legal sexul doar cu un dosar legal de rutină.

Adoptarea proiectului de lege, care a stârnit dezbateri în cadrul partidului principal de al Spaniei, PSOE, a avut loc după ce Congresul Deputaților, camera inferioară a Spaniei, a aprobat proiectul de lege în decembrie anul trecut.

Legea Trans, prescurtare de la „legea pentru egalitatea reală a persoanelor trans și pentru garantarea drepturilor persoanelor LGTBI”, prevede că minorii cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani își pot schimba legal sexul la starea civilă atâta timp cât sunt însoțiți de părinți sau tutorii legali, în timp ce cei între 12 și 14 ani necesită autorizare judiciară.

Cei mai în vârstă de peste 16 ani, dar care sunt încă minori, nu mai trebuie să prezinte rapoarte medicale sau psihologice care dovedesc disforia de gen, că au urmat terapie hormonală, au avut o schimbare de sex sau operații de modificare a aspectului.

De la începutul dezbateri legii, conservatorii, atât VOX, cât și Partidul Popular (PP) și-au exprimat o opoziție fermă față de aceasta, membrii ambelor partide promițând că o vor abroga odată ce vor fi în măsură să facă acest lucru. După aprobarea de către parlament a proiectului de lege, Alberto Núñez Feijóo, liderul Partidului Popular, a declarat că partidul său va depune eforturi pentru a abroga legea dacă și când va putea forma un guvern după alegerile generale din decembrie.

El a mai precizat că PP se opune acordării minorilor cu vârsta peste 16 ani dreptul legal de a-și schimba genul fără permisiunea părinților, argumentând că noua lege va avea consecințe dăunătoare. În plus, Feijóo s-a angajat să anuleze modificările aduse legii avortului, care permite minorelor să facă avort fără permisiunea părinților.

Etichete: LGBT | Spania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading