Spania va trata boala Covid-19 similar gripei, înregistrând doar cazurile grave

by | 11 Jan 2022 | Extern

Spania intenționează să treacă la următorul pas privind controlul pandemiei prin tratarea covid-ului într-un mod mai asemănător cu ceea ce se face cu gripa: fără a număra fiecare caz, fără a testa cel mai mic simptom.

Covid-ul poate fi urmărit ca orice altă boală respiratorie, punându-se accent pe cazurile grave, numărul de spitalizări și paturi ocupate la Terapie Intensivă.

Autoritățile sanitare spaniole lucrează de luni de zile la această tranziție și finalizează un plan pentru a abandona treptat supravegherea universală a covidului și a trece la una numită „santinelă”, anunță El Pais.

Este cel care este folosit de ani de zile pentru gripă. În loc să se raporteze fiecare caz de covid care este depistat în țară, ceva nesustenabil pe termen lung, un grup de medici de școală primară, din centre de sănătate, combinat cu spitale, va fi ales în mod strategic, pentru a acționa ca martori. Se urmărește crearea unui eșantion semnificativ statistic distribuit în puncte-cheie, așa cum se face în cazul anchetelor, care ne permite să calculăm modul în care boala se răspândește, cea mai ușoară și cea mai gravă, dar nu printr-o numărare exhaustivă, ci prin extrapolări.

Să tratăm covid-ul ca pe o altă boală

Dezbaterea când va trece valul omicronului va fi, dincolo de supraveghere, dacă să se treacă la tratarea covid-ul ca pe o boală în plus, să trăim într-un mod din ce în ce mai natural cu virusul, dincolo de supraveghere și să fim mereu în alertă înainte de noile variante care pot da răsturnări de situație.

O mare parte din muncă este făcută. Există cinci comunități care au început deja supravegherea cu acest sistem în mod pilot în școlile primare și în  nouă spitale.

Ceea ce se va schimba va fi sistemul de supraveghere, nu tratamentul bolii, care va varia de la un moment la altul pe baza altor tipare. În activitatea lor clinică, medicii vor trebui să continue să trateze pacienții cu protocoalele și tratamentele existente pe măsură ce acestea devin disponibile și în funcție de gravitatea bolnavilor.

Etichete: COVID-19 | Spania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading