Statele Unite nu vor furniza tancuri Abrams Ucrainei: „Pur și simplu nu are sens”

by | 25 Jan 2023 | Extern

Statele Unite nu vor furniza Ucrainei principalele tancuri de luptă americane, Abrams cu toate că presiuni există și din interior și din exterior. Acestea sunt prea scumpe, prea complicat de utilizat și greu de întreținut. Washingtonul știe că aceste tancuri ar fi doar carne de tun. În schimb, tancurile germane Leopard 2 ar putea să fie livrate curând.

Statele Unite și Germania au încercat să rezolve un impas care a împiedicat până acum Occidentul să trimită tancuri grele în Ucraina. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și noul ministru al Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, au discutat despre criza din Ucraina la o întâlnire a aliaților occidentali la baza aeriană Ramstein la doar câteva ore după ce Pistorius a depus jurământul .

Berlinul a blocat până acum trimiterea de către aliați a tancurilor Leopard 2, „caii de bătaie” ai forțelor armate din întreaga Europă. Washingtonul și mulți aliați occidentali consideră tancurile Leopard – pe care Germania le-a fabricat cu miile în timpul Războiului Rece și le-a exportat aliaților săi – ca fiind singura opțiune viabilă disponibilă în număr suficient.

O sursă guvernamentală germană a spus că Berlinul va renunța la obiecțiile sale dacă Washingtonul își va trimite propriile tancuri Abrams. Oficialii americani spun însă că nu este planificat acest lucru în prezent. Colin Kahl, principalul consilier politic al Pentagonului, a declarat că tancurile Abrams sunt puțin probabil să fie incluse în următorul pachet masiv de ajutor militar de 2 miliarde de dolari al Washingtonului. Acesta va conține vehiculele blindate Stryker și Bradley.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, este greu de operat, are un motor cu reacție – cred că folosește aproximativ trei galoane pe milă (circa 11 litri pe km) de combustibil pentru avioane (kerosen). Nu este cel mai ușor sistem de întreținut”, a spus Kahl.

El a mai subliniat că șeful Apărării SUA, Lloyd Austin, are grijă să nu furnizeze Ucrainei echipamente pe care „nu poate să le repare și să le întrețină și pe care nu și le poate permite pe termen lung pentru că acest lucru nu este de ajutor”.

Cu toate acestea, Berlinul a renuntat acum la rezistența dorința Poloniei de a trimite tancuri germane Leopard 2 Ucrainei, potrivit ministrului de externe al Germaniei. Dacă Varșovia va face o astfel de cerere, aceasta nu va fi blocată și „nu va sta în cale”.

„Știm cât de importante sunt aceste rezervoare și de aceea vorbim acum despre ele cu partenerii noștri. Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul ucrainean este eliberat”,

a explicat Annalena Baerbock, ministrul de externe german, deși nu există nici măcar lanțuri de aprovizionare și service care funcționează la distanță pentru aceste tancuri.

Etichete: armament | razboi

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading