Începând din 22 decembrie 2022, Statele Unite ale Americii au început să instaleze în Europa noi focoase nucleare, cu o putere distructivă echivalentă cu 83 de bombe de calibrul celei detonate la Hiroshima, pe 6 august 1945, susține organizația International Campaing to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), care în 2017 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Noile focoase B61-12 sunt mult mai avansate decât cele deja amplasate în Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia”, iar „noul kit de ghidare a cozii, proiectat de Boeing, îi oferă bombei o manevrabilitate suplimentară și o precizie superioară. Este o armă nucleară, cu o capacitate variabilă, cuprinsă între 0,3 și 50 de kilotone. Aceste bombe pot fi detonate sub suprafața Pământului, sporindu-și astfel capacitatea distructivă împotriva unor ținte subterane, până la echivalentul unei explozii de suprafață de 1.250 kilotone, adică echivalentul a 83 de bombe, precum cea de la Hiroshima”, informează ICAN.

B61 este o bombă gravitațională termonucleară care a fost proiectată de SUA în 1963. Ulterior au fost realizate mai multe versiuni ale variantei inițiale, ultima, cea de-a 12-a fiind produsă în 2020. Costul unui focos B61-12 este de 28 de milioane de dolari, conform Federation of American Scientists.