SUA și UE își intensifică presiunea asupra Turciei pentru a respecta sancțiunile împotriva Rusiei

by | 16 Sep 2022 | Extern

Pe fondul îngrijorării că sectorul bancar al Turciei este o potențială poartă pentru finanțarea ilegală a Rusiei, SUA și UE își intensifică presiunea asupra președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru a respecta sancțiunile împotriva Rusiei.

SUA se concentrează asupra băncilor turcești care s-au integrat în Mir, sistemul intern de plăți al Rusiei, au declarat pentru Financial Times doi oficiali occidentali implicați în discuții, în timp ce Bruxelles-ul pregătește o delegație pentru a-și exprima îngrijorările direct oficialilor turci. Articol preluat integral din Financial Times.

Presiunea asupra Turciei vine în timp ce capitalele occidentale pivotează spre o implementare mai strictă a sancțiunilor existente, mai degrabă decât de impunerea de noi măsuri. Această schimbare recunoaște că sancțiunile economice impuse după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie nu au afectat economia Rusiei atât de mult pe cât speraseră. Ei susțin că eliminarea lacunelor în măsurile actuale va strânge încet lațul în jurul Kremlinului.

„O să ne vedeți cum ne concentrăm pe evaziunea sectorului financiar”, a spus primul oficial occidental. „Vom trimite un mesaj foarte clar că, de exemplu, instituțiile financiare din țări terțe nu ar trebui să se interconecteze cu rețeaua de plăți Mir, deoarece aceasta implică unele riscuri de eludare a sancțiunilor.”

„Trebuie să închidem aceste lacune”, potrivit celui de-al doilea oficial, implicat în discuțiile din această lună dintre UE și SUA privind aplicarea sancțiunilor, referindu-se la Turcia ca țintă principală.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară este membră NATO din 1952, a urmat ceea ce el numește o abordare „echilibrată” a conflictului din Ucraina. Refuzul său de a impune sancțiuni împotriva Rusiei și angajamentul recent de a aprofunda cooperarea economică cu Moscova i-au alarmat pe aliații săi occidentali. Erdogan, care se va întâlni cu Putin vineri, a declarat luna trecută că există „progrese serioase” în extinderea de plăți Mir în Turcia.

Cinci dintre cele mai mari bănci din Turcia, Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, DenizBank și Halkbank, sunt membre ale sistemului de plăți Mir, care a fost dezvoltat de banca centrală a Rusiei ca alternativă internă la Visa și Mastercard.

Doi dintre aceștia – creditorul privat deținut de Emiratele Arabe Unite, DenizBank și Halkbank, controlată de stat, renumite pentru presupusul rol pe care l-au avut într-o schemă de sustragere a sancțiunilor americane împotriva Iranului, care datează din 2010 – s-au înscris la Mir după ce Putin și-a lansat invazia din februarie.

İş Bank a transmis că politica sa „respecta strict toate sancțiunile aplicabile din SUA”, adăugând: „Monitorizăm îndeaproape sancțiunile și luăm măsurile necesare pentru a efectua tranzacții cu cardul MIR în conformitate cu această politică”.

DenizBank a transmis: „Nu executăm tranzacții cu bănci sancționate. Respectăm pe deplin sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.” Halkbank, Vakıfbank și Ziraat Bank nu au răspuns solicitărilor de a comenta.

Ministerul de Externe al Turciei a spus că, deși Ankara a avut o politică de lungă durată de a implementa doar sancțiuni susținute de ONU, „am fost, de asemenea, la fel de fermi în politica noastră de a nu permite Turciei să devină un canal de sustragere a sancțiunilor”.
Ca parte a eforturilor de consolidare a aplicării legii, Mairead McGuinness, comisarul UE pentru servicii financiare, își propune să viziteze Turcia luna viitoare, potrivit unor persoane familiare cu planurile. Un înalt oficial al UE a declarat: „Comisarul McGuinness a vizitat recent o serie de țări pentru a discuta probleme legate de serviciile financiare și în special, de punere în aplicare a sancțiunilor, având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a scris firmelor turcești luna trecută avertizându-le despre „încercările Rusiei de a vă folosi țara pentru a se sustrage de la sancțiuni” și riscurile de „a efectua tranzacții cu entități sancționate din Rusia”.
Lansate în valuri în primele săptămâni după invazia Rusiei, sancțiunile occidentale au încercat să elimine cele mai mari bănci, companii de energie, companii de apărare ale Moscovei, sute de înalți oficiali și cei mai bogați oameni de afaceri de pe piața globală.

Ca parte a presiunii mai ample împotriva eludării sancțiunilor, eforturile occidentale vor viza persoanele care gestionează plăți în numele rușilor, precum și firme care au contribuit la crearea rețelelor paralele de plată pentru Moscova, potrivit unuia dintre oficiali.

UE și SUA vor viza entitățile care asistă Moscova să proceseze veniturile din exporturile rusești sau să faciliteze importurile de produse industriale sau de apărare interzise în temeiul sancțiunilor occidentale, au spus cei trei oficiali.

Alte măsuri aflate în discuție includ vizarea mai multor persoane implicate în industriile rusești de software, comerț electronic și securitate cibernetică, au spus doi oficiali.

Pe lângă Turcia, închiderea porților de eludare a sancțiunilor vizează țări din Caucaz, Asia Centrală și Golf, au spus oficialii. „Rusia va încerca fiecare poartă. Fiecare țară trebuie să fie conștientă de faptul că îi vom urmări și vom discuta cu ei”, a spus James O’Brien, coordonator pentru sancțiuni la Departamentul de Stat al SUA.

Etichete: Turcia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading