Tragedia din Shanghai: oameni morți de foame închiși în case, țipând de la ferestre, copii separați de părinți

by | 13 Apr 2022 | Extern

În timp ce cazurile de Covid-19 se înmulțesc exponențial în Shanghai, China, guvernul unipartid nu dă semne de relaxare a carantinei stricte pe care a impus-o orașului cu 26 de milioane de locuitori. Se pare că oamenii din centrul financiar rămân fără hrană, apă și alte produse de necesitate, mulți spunând că sunt în pragul înfometării.

Videoclipurile circulă pe rețelele sociale, arătându-i pe locuitorii din Shanghai care se plâng de lipsa de hrană și de îngrijire medicală. Fiind interzis să-și părăsească casele, aceștia s-au dus la balcoane pentru a țipa, a cânta și a da glas mâniei, fricilor și suferinței lor. Scenele cutremurătoare au devenit virale pe internet.

În timp ce locuitorii din Shanghai și-au strigat frustrările de la balcoane și ferestre, răspunsul guvernului la strigăt a fost uluitor. Ca ceva dintr-un film științifico-fantastic distopic, autoritățile ar fi desfășurat drone care difuzau mesajul: „Controlează-ți dorința de libertate a sufletului și nu deschide fereastra pentru a cânta. Acest comportament are riscul de a răspândi epidemia.”

Expresia „controlează-ți dorința de libertate a sufletului” a fost o referire la o remarcă controversată făcută de un parlamentar chinez în timpul primului val al pandemiei din 2020, când guvernul a impus măsuri stricte de izolare în Wuhan, punctul zero al focarului de coronavirus.

În unele cartiere din Shanghai, situația tensionată a scăpat de sub control și au izbucnit revolte. Videoclipurile au arătat un grup mare de oameni strigând sloganuri și îmbrâncindu-i pe oficialii purtând costume de protecție, înainte de a jefui un supermarket.

Videoclipurile arată un moment rar de furie publică și respingere împotriva măsurilor de carantinare împotriva Covid-ului ale guvernului totalitar chinez.

Întregul Shanghai a fost închis de la 1 aprilie. Partea de est a orașului a fost închisă și mai mult — din 28 martie. Guvernul național a trimis 2.000 de medici militari și 10.000 de lucrători medicali din alte provincii pentru a ajuta în luptă. împotriva valului Covid, alimentat de varianta Omicron.

Efortul de testare și tratare a celor pozitivi afectează și profesioniștii din domeniul sănătății. Un videoclip distribuit pe Twitter a arătat cum un medic este scos de urgență dintr-o unitate de izolare, transportat de pacienți, după ce s-a prăbușit în timp ce își îndeplinea atribuțiile.

Shanghai a raportat duminică 25.000 de infecții cu Covid-19, un alt vârf zilnic cel mai mare, în cel mai grav focar de Covid din China din ultimii doi ani. Pentru a opri răspândirea bolii, orașul a fost plasat sub stricta strategie Covid „dinamică zero”.

Sub zero Covid, toți cei 26 de milioane de locuitori din Shanghai au fost testați în masă. Orice persoană infectată trebuie scoasă din case și pusă în carantină. Cam cum făcea arafat cu noi în 2020. Toate contactele apropiate ale celor infectați sunt, de asemenea, îndepărtate și izolate. Restului li s-a interzis să-și părăsească casele sau blocurile.

Planurile prevedeau închiderea cartierelor timp de patru zile, în timp ce rezidenții erau testați. Aceasta s-a schimbat într-o închidere nedeterminată la nivel de oraș după ce numărul cazurilor a crescut. Mulți rezidenți din Shanghai s-au străduit să organizeze livrări de alimente la casele lor în timpul carantinei.

Copiii, inclusiv copiii mici și sugarii, au fost luați de la părinți pentru a fi puși în carantină separat, deși guvernul de la Shanghai începe acum să ofere carantine familiale pentru copiii cu nevoi speciale. Oficialii orașului și-au cerut scuze publice săptămâna trecută și au promis că vor îmbunătăți aprovizionarea cu alimente. Dar când ai de-a face cu un oraș cu 26 milioane de locuitori, nu există scăpare.

Etichete: China | COVID-19 | restricții

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading