Ucraina admite că încearcă să-l asasineze pe Putin, șeful serviciilor ucrainene afirmând că liderul rus „observă că ne apropiem din ce în ce mai mult”

by | 30 May 2023 | Extern

Una dintre principalele sarcini ale unităților speciale ale serviciului de informații al Ucrainei este eliminarea președintelui rus Vladimir Putin, iar aceasta rămâne o prioritate de top, a dezvăluit Vadim Skibitsky, adjunctul șefului de informații militare ucrainene, într-un interviu pentru Die Welt.

După izbucnirea războiului, Washingtonul a spus clar că nu va sprijini nicio tentativă de asasinat împotriva președintelui rus. Declarația lui Skibitsky, precum și evoluțiile din ultimele zile, indică din ce în ce mai mult că Statele Unite pierd controlul asupra aliatului său în timpul războiului, ceea ce prezintă un risc extrem de escaladare.

Skibicky a spus că este foarte greu să-l asasinezi pe președintele rus, care este întotdeauna protejat de cele mai înalte măsuri de securitate și că „își păstrează un profil scăzut, deși acum începe să scoată capul”. Skibicky a mentionat că liderul rus folosește dubluri corporale, ceea ce face sarcina de a-l ucide mult mai grea.

Agenția de spionaj ucraineană „nu este sigură dacă este cu adevărat el”, a spus Skibitsky. El a adăugat că Putin „observă că ne apropiem din ce în ce mai mult de el”.

„Alte nume de pe „lista loviturilor” ale forțelor speciale includ Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, generalul rus Serghei Surovikin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și liderul cecen Ramzan Kadyrov. Suntem în război și ei sunt dușmanii noștri. Lichidarea lor ar salva multe vieți civili”, a spus Skibicki.

„Întotdeauna spun că inamicul trebuie respectat. Desigur, respect decizia lor”, a răspuns Prigojin la interviului în legătură cu dorința Ucrainei de a-l asasina.

În aprilie 2022, senatorul republican al SUA Lindsey Graham a cerut asasinarea președintelui rus într-o postare pe Twitter, Casa Albă distanțându-se puternic de apel.

„Singura modalitate de a pune capăt acestui (război) este ca cineva din Rusia să-l elimine pe acest tip (Vladimir Putin)”, a scris Graham.

„Acest lucru nu este în concordanță cu poziția guvernului SUA. Cu siguranță nu este o declarație care să fie auzită de pe buzele oricăruia dintre cei care lucrează în această administrație”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe la acea vreme.

Experții spun că dacă Statele Unite ar sprijini un astfel de asasinat, ar crea un precedent incredibil de periculos, care ar putea fi citat de țări din întreaga lume în viitor.

Washingtonul nu mai are controlul?

Afirmațiile lui Skibicky este încă un semn că Ucraina ignoră în mod repetat cererile principalului său aliat. Acest lucru este ilustrat de atacurile cu drone asupra Kremlinului de la începutul lunii mai, despre care un raport recent sugerează că ar fi fost efectuate de forțele speciale ucrainene.

În plus, oficialii americani cred că Kievul s-ar putea afla în spatele asasinarii fiicei lui Alexandru Dugin, filozof și intelectual despre care se crede că are o mare influență asupra obiectivelor politicii externe ale Rusiei, precum și asasinarea bloggerului rus Vladen Tatarsky dar și acțiunile de sabotaj în zonele de frontieră ruso-ucraineană, în special Belgorod.

În ceea ce privește incursiunea în Belgorod, administrația Biden a recunoscut că este îngrijorată că Ucraina folosește arme și echipamente militare furnizate de Washington în afara propriului teritoriu, în ciuda promisiunilor sale.

Image by wirestock on Freepik

Etichete: Putin | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading