Ucraina și Rusia au făcut progrese în găsirea unui punct comun în discuțiile de încetare a focului

by | 17 Mar 2022 | Extern

Ucraina și Rusia par să fi găsit un punct comun pe fondul discuțiilor de încetare a focului, potrivit informațiilor difuzate de ambele părți.

„Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate din partea mai multor țări”, a scris Mykhailo Podoliyak, consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, într-o postare pe Twitter.

Podoliyak este unul dintre reprezentanții Ucrainei la negocierile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina. El a confirmat ca există un proiect de acord de încetare a focului, draft relatat de ziarul Financial Times, dar a spus că reprezintă doar poziția părții ruse. El a încurajat, de asemenea, un dialog direct între Zelensky și președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit Financial Times, proiectul în 15 puncte ar include renunțarea Kievului la aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), declararea neutralității, acceptarea limitării forțelor sale armate și promiterea că nu va găzdui baze militare sau arme străine; condițiile ducând la încetarea focului și la retragerea forțelor ruse din Ucraina.

Cele două părți se pare că fac progrese pe baza celor dezvăluite.

Zelensky a recunoscut deja că Ucraina probabil va abandona urmărirea aderării la NATO, o preocupare critică a Rusiei care a fost folosită pentru a justifica invazia. El a spus marți că țara sa trebuie să accepte că nu va deveni membră a alianței militare NATO.

„Ucraina nu este membră a NATO. Înțelegem asta. Am auzit de ani de zile că ușile erau deschise, dar am auzit și că nu ne putem alătura. Este un adevăr și trebuie recunoscut”, a spus Zelensky în timpul unei videoconferințe cu Forța Expediționară Comună condusă de Regatul Unit.

Partea rusă și-a exprimat, de asemenea, un oarecare optimism în negocierile în curs.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că a apărut un „spirit de afaceri” în cadrul negocierilor cu „formulări concrete” despre care a spus că sunt aproape de a fi convenite.

„Se discută serios despre un statut neutru în legătură cu garanțiile de securitate”, a spus Lavrov. „Există formulări concrete care, în opinia mea, sunt aproape de a fi convenite.”

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, după ce eforturile de a descuraja războiul au eșuat.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading