Ucraina susține că Moscova i-a propus “Modelul Coreean” pentru încetarea ostilităților

by | 24 Jan 2023 | Extern

Încheierea unui armistițiu de încetare a focului după Modelul Coreean, din 1953, despre care Știri-alternative a scris pe larg aici, nu mai este o simplă ipoteză discutată de analiști. Oficialii ucraineni afirmă că modelul stabilirii unei zone demilitarizate între regiunile ocupate în prezent de cele două armate le-ar fi fost propus de reprezentanții Federației Ruse, prin intermediul unor foști politicieni europeni.

În prezent ni se oferă scenariul coreean. Așa-numita „paralelă 38”condiționată. Aici sunt ucraineni, dar dincolo nu mai sunt. Rușii inventează acum orice. Știu cu siguranță că una dintre opțiunile pe care ni le oferă este „paralela 38”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei”, a explicat Danilov.

Paralela 38” se referă la latitudinea de 38 de grade, după care a fost trasată linia de demarcare dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Potrivit lui Danilov, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Ruse, Dmitry Kozak, s-ar fi întâlnit cu mai mulți foști lideri politici europeni, prin intermediul cărora ar urma să fie transmis mesajul că rușii sunt gata să facă o concesie, în sensul în care Ucraina va fi forțată să încheie un armistițiu în baza căruia fiecare parte își va păstra controlul asupra zonelor pe care le deține în prezent pe front. Modul în care Rusia va forța Ucraina să accepte un astfel de armistițiu a fost prezentat pe larg de Știri-alternative.

Danilov nu a precizat dacă Ucraina a respins  sau nu această propunere, dar a menționat că la o întâlnire pe care a avut-o recent cu oficialii coreeni, aceștia ar fi exprimat ideea că împărțirea peninsulei în două părți, de-a lungul paralelei 38, a fost o greșeală istorică.

Scenariul Coreean nu este o idee nouă cu privire la modul în care s-ar putea încheia războiul din Ucraina. Pe 27 martie 2022, la doar câteva zile după declanșarea invaziei de către Federația Rusă, șeful Directoratului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, gen. Kyrylo Budanov, făcea următoarea declarație:

Vladimir Putin va încerca să impună o linie de demarcare între regiunile ocupate și cele neocupate din țara noastră. Este o încercare de a crea o Coree de Nord și o Coree de Sud în Ucraina. Până la urmă, nu e deloc în postura de a înghiți întreaga țară.

Etichete: razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading