Ucrainenii ne-au dat acordul să facem măsurători pe Dunăre, pe canalul Chilia, unde n-au săpat

by | 20 Mar 2023 | Extern

Armata ucraineană și-a dat acordul joi pentru a începe măsurătorile pentru brațul Chilia. Autoritățile române pregătesc ultimele formalități, iar verificările vor începe în cel mai scurt timp posibil deși nu acolo s-au efectuat lucrările. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis un mesaj pe Facebook că acordul este doar pentru Brațul Chilia și că acordul este așteptat și pentru canalul Bâstroe. Probabil aprobarea nu va veni niciodată iar noi nu vom face nimic pentru ca Iohannis a spus că ucrainenii nu trebuie certați acum.

Armata ucraineană a aprobat programul de măsurare, iar acordul scris a venit joi după lungi insistențe dar nu în zona solicitată, a canalului Bâstroe. În aceste momente se lucrează la organizarea operațiunilor. Sunt trei nave care vor participa la aceste măsurători, plus alte două nave de sprijin, fiind nave din Administrația Fluvială a Dunării de Jos.

La măsurători vor participa experți români și ucraineni. Măsurătorile vor dura zece zile, iar interpretarea rezultatelor ar putea dura aproximativ patru săptămâni, cu participarea experților ucraineni la această ultimă etapă. România a anunțat în urmă cu două săptămâni că dorește să efectueze verificări începând cu 15 martie. Până în prezent, datele furnizate de compania de stat Română Apă arată că nu sunt modificări semnificative în debitele pe brațul Chilia și pe brațul secundar Bâstroe comparativ cu la anii anteriori dar acest lucru nu înseamnă ca nu s-au făcut lucrări de adâncire.

„Ucraina a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri. Acest acord vizează sectorul cuprins între km 22 și km 116 de pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile vor fi efectuate doar în timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialii ucraineni, am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate din România să aibă acces în celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22). ) dar și la canalul Bâstroe. Având în vedere că până și reprezentanții Comisiei Europene au susținut cererile României, consider că este în interesul ambelor țări să clarifice problema dragării efectuate de Ucraina pe întreg brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a spus ministrul Transporturilor. într-o postare pe Facebook.

Autoritățile române și ucrainene au convenit, pe 3 martie, în prima ședință tehnică privind dragarea canalului Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe din 15 martie, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că Ucraina nu și-a dat acordul.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni că este nevoie de acest acord scris „pentru a pleca cu cele trei nave și pentru a măsura, pe lungime, adâncimile de pe Chilia și apoi pentru a intra în Canalul Bâstroe care se află sută la sută pe teritoriul ucrainean și să poată verifica adâncimile, să calculeze debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragare, să mențină adâncimile și să se asigure că debitele nu s-au modificat în așa fel încât să afecteze biodiversitatea pe termen mediu și lung din Deltă”.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading