Ucrainenii refugiați de război vor putere politică în Polonia, țară care îi găzduiește

by | 16 Mar 2023 | Extern

Știți vorba: „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”? În sens figurat, bineînțeles. Exact așa se întâmplă acum în Polonia. Au făcut sacrificii enorme polonezii să ajute milioane de refugiați ucraineni și acum ei vor să pună mâna pe țara care îi găzduiește.

Pe măsură ce populația de ucraineni crește în Polonia, există unii ucraineni care solicită reprezentare politică în parlamentul țării, prin vocea unei activiste controversate care a numit Gdańsk oraș german și a celebrat o miliție naționalistă ucraineană care a masacrat polonezii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul unei apariții la popularul post de radio RMF FM, săptămâna trecută, Natalya Panchenko, o activistă ucraineană pentru orice temă, care locuiește în Polonia, a spus că minoritatea ucraineană este bine organizată în Polonia și că ar fi bine ca cineva să reprezinte acest bloc în creștere în parlamentul polonez.

Ea a spus că a simțit că minoritatea este suficient de mare pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, ea a recunoscut că până acum, majoritatea rezidenților ucraineni din Polonia aveau doar cetățenie ucraineană și, prin urmare, nu puteau vota. Acest lucru este valabil pentru aproape toți cei care au sosit în Polonia după începutul războiului în 2022. Cu toate acestea, chiar înainte de război, ea a susținut că în Polonia trăiau 2,5 milioane de ucraineni și a spus că un număr tot mai mare dintre ei încep să dobândească cetățenie poloneză.

Panchenko locuiește în Polonia de mulți ani. Ea a fost pentru o perioadă angajată la fundația „Open Dialog”, care a fost implicată în proteste împotriva actualului guvern polonez; unul dintre membrii fondatori ai grupului, Lyudmyla Kozlovska, a fost declarat un risc de securitate de către Polonia și expulzată iar fundația a fost anchetată pentru finanțare dubioasă. Fundația și Kozlovska au fost implicate și în manevre de destabilizare a Republicii Moldova prin finanțarea unor partide pro-ruse și defăimarea țarii la nivel internațional.

Panchenko este cunoscută pentru declarațiile controversate, cum ar fi sprijinul pentru armata de eliberare a Ucrainei (UPA), care a comis crime de război împotriva civililor polonezi. De asemenea, ea ar fi numit Gdańsk un oraș german (nu polonez; Germania l-a cucerit în trecut) și a postat pe rețelele de socializare exprimându-și satisfacția că protestatarii pro-ruși au murit într-un incendiu din Odesa în 2014. În 2020, ea a fost implicată în proteste pro-avort și a postat pe rețelele de socializare că i-a fost rușine de țara în care locuiește, iar în 2021, a protestat ca răspuns la moartea unui ucrainean de 25 de ani într-o unitate de detoxifiere din Wrocław.

Conform legii electorale poloneze, minorităților naționale recunoscute li se permite să candideze pentru parlament fără a fi nevoie să treacă pragul de 5% din votul național, o cerință obligatorie pentru partidele politice. Drept urmare, minoritatea germană alege în mod regulat unul sau doi deputați în provincia Opole în care trăiește cea mai mare parte a acestei minorități.

Au existat, totuși, solicitări ca această scutire de la pragul electoral să fie ridicată, deoarece Germania a refuzat să recunoască drepturile politice ale minorității poloneze în țara lor. Reprezentarea politică a minorităților în țările din Europa Centrală și de Est este obișnuită și are loc în România, Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia și Bulgaria.

Dar este vorba tptuși de cetățeni ai țarilor respective, chiar dacă sunt de diferite etnii. Cererea acestei extremiste ucrainene se referă la cetățeni din Ucraina care sunt ajutați cu sacrificiul poporului polonez dar care nu au niciun drept în politica de la Varșovia. E bizar să vrea să transforme Polonia în Ucraina.

Etichete: Polonia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading