UE avertizează cu privire la riscurile de securitate legate de migrația din Afganistan

by | 11 Oct 2021 | Extern

Europa trebuie să ia mai în serios amenințările la adresa securității care ar putea apărea în urma migrației din Afganistan, a avertizat vineri comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson, conform Reuters.

“În ceea ce privește amenințarea teroristă din Afganistan, trebuie să spun că evaluarea mea este că nivelul de alertă nu este suficient de ridicat. Trebuie cu adevărat să facem mai multe”, a declarat ea reporterilor după o întâlnire cu omologii săi din UE în Luxemburg.

Preluarea de către talibani a Afganistanului în august a adus teama în Europa de o reluare a migrației anului 2015, când peste 1 milion de solicitanți de azil, în majoritate sirieni, irakieni și afgani, au fugit în Europa trecând din Turcia în Grecia.

În acest moment, UE nu vede mișcări mari ale afganilor spre granițele sale și lumea are o responsabilitate morală de a proteja afganii aflați în pericol, a spus Johansson.

Cu toate acestea, ea a îndemnat statele membre să verifice și să înregistreze în mod corespunzător toate persoanele care sosesc din Afganistan.

“Acest lucru este cu adevărat important pentru securitate. Și trebuie să spun că sunt destul de îngrijorată de riscul imens ca Al Qaeda să se poată recupera din nou în Afganistan”, a spus comisarul.

Ea a invocat o serie de motive care ar putea determina afganii să fugă din țara lor natală.

“Situația din Afganistan este într-adevăr gravă, există un risc imens de prăbușire economică, există un risc imens de foamete și catastrofă umanitară”, a spus Johansson, adăugând că, chiar înainte de preluarea talibanilor, milioane de refugiați afgani locuiau în Pakistan, Iran și Turcia.

O jumătate de milion de oameni au fost strămutați în Afganistan în ultimele luni, potrivit Organizației Națiunilor Unite, un număr care va crește dacă serviciile de sănătate, școlile și economia vor fi deficitare.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading