UE, cel mai mare importator de petrol rusesc în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei. Cum e posibil?

by | 25 Apr 2023 | Extern

Uniunea Europeană este în continuare cel mai mare importator de produse petroliere din Rusia dintre țările care au impus unele dintre cele mai stricte sancțiuni Moscovei de la invadarea Ucrainei. Acest lucru se datorează faptului că UE a importat indirect petrol din țări care au devenit principalii cumpărători de petrol de la Moscova, subminând propriile sancțiuni.

Cinci țări „spălătorie” care exportă țiței rusesc în UE au fost identificate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) în noul său raport.

Aceste țări își intensifică importurile din Rusia și vând apoi produse petroliere rafinate țărilor occidentale care au impus sancțiuni Rusiei pentru invazia Ucrainei.

Cele cinci țări sunt China, India, Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Singapore.

Raportul a menționat că UE folosește de fapt mijloace legale pentru a importa petrol rusesc prin schimbarea originii importului, continuând să finanțeze cufărul de război al lui Vladimir Putin, ocolind astfel propriile sancțiuni.

UE, țările din Grupul celor Șapte (G7) și Australia s-au alăturat SUA pentru a impune unele dintre cele mai stricte sancțiuni – un embargo asupra majorității exporturilor de petrol către Europa și un plafon de preț al țițeiului rusesc din G7.

O altă rundă de sancțiuni – în care UE a pus embargoul asupra produselor rafinate precum motorina, benzina și altele – a intrat în vigoare în februarie anul acesta. Limita de preț se aplică și acestor produse. Dar importurile acestor produse au crescut „cu salturi” din țările „spălătorie”, se arată în raport.

Importurile de țiței rusești din cele cinci țări din Asia și Orientul Mijlociu au crescut la peste 140% în volum față de anul anterior războiului, valoarea totală a importurilor urcând la 74,8 miliarde de euro.

Raportul a constatat că țările care sancționează petrolul au fost responsabile pentru marea majoritate a creșterii exporturilor de petrol ale țărilor „spălătorie” în timpul invaziei. Exporturile lor către Vest crescuseră cu 80% în valoare și 26% în volum.

La un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, țările coaliției pentru limitarea prețului au crescut importurile de produse petroliere rafinate din China (+3,6 milioane de tone sau +94%), India (+0,3 milioane de tone sau +2%), Turcia (+1,8 milioane de tone sau +2%). milioane de tone sau +43%), Emiratele Arabe Unite (+2,6 milioane de tone sau +23%) și Singapore (+1,8 milioane de tone sau +33%).

Importurile de produse petroliere rafinate ale țărilor coaliției cu plafon de preț impus, din aceste cinci țări, au crescut cu +10 milioane de tone (+26%) sau 18,7 miliarde EUR (+80% în valoare) în anul de la invazia Rusiei, comparativ cu anul precedent.

Cel mai mare importator de produse petroliere din țările cu spălătorie a fost UE, ale cărei importuri s-au ridicat la 17,7 miliarde EUR. Australia a cumpărat în valoare de 8,0 miliarde EUR în perioada de 12 luni de la invazia Rusiei, urmată de SUA (6,6 miliarde EUR), Marea Britanie (5,0 miliarde EUR) și Japonia (4,8 miliarde EUR).

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading