Comisia Europeană a declarat luni că a lansat acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru că nu și-a respectat contractul de furnizare a vaccinurilor COVID-19 și pentru că nu are un plan „fiabil” pentru a asigura livrările în timp util.

AstraZeneca a declarat ca răspuns că acțiunea în justiție a UE a fost lipsită de merit și s-a angajat să se apere în instanță.

Conform contractului, compania anglo-suedeză s-a angajat să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin către UE în al doilea trimestru al acestui an, pentru un total de 300 de milioane în perioada decembrie-iunie.


AstraZeneca a declarat însă într-o declarație din 12 martie că va viza livrarea a doar o treime din aceasta până la sfârșitul lunii iunie, din care aproximativ 70 de milioane vor fi în al doilea trimestru. La o săptămână după aceea, Comisia a trimis o scrisoare legală companiei în primul pas al unei proceduri oficiale de soluționare a litigiilor.

Întârzierile AstraZeneca au contribuit la îngreunarea impulsului de vaccinare al blocului european, deoarece vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford ar fi trebuit inițial să fie principalul vaccin într-o implementare a UE în prima jumătate a acestui an. După reduceri repetate ale aprovizionării, blocul și-a schimbat planurile și acum se bazează în principal pe vaccinul Pfizer-BioNTech.

Conform contractului, cazul va trebui soluționat de instanțele belgiene.

Oficialii UE au confirmat că scopul acțiunii în justiție a fost acela de a asigura mai multe aprovizionări decât cele pe care compania le-a spus că ar urma să le livreze.