UE, sfătuită să își înăsprească atitudinea față de China

by | 18 Oct 2022 | Extern

„China a devenit un concurent global mai puternic față de UE, SUA și alți parteneri similari”, ceea ce înseamnă că Bruxelles-ul trebuie să își recalibreze strategia față de Beijing, se arată într-un document, citat de Financial Times, care a fost pus la dispoziția miniștrilor de externe din UE înaintea summit-ului european privind reconfigurarea relațiilor cu China.

UE ar trebui să colaboreze mai mult cu SUA, mai ales în ceea ce privește apărarea față de amenințările cibernetice și hibride, ce ar putea veni dinspre China. De asemenea, UE e sfătuită să își diversifice lanțurile de aprovizionare din alte surse decât cele chinezești și să dezvolte relațiile cu alte state din spațiul indo-pacific.

Provocările actuale sunt de natură să „amplifice divergențele dintre deciziile și pozițiile politice ale Chinei și propriile noastre poziții”, se arată în documentul citat de Financial Times.

UE e sfătuită să ia în calcul „trecerea la o logică a competiției totale, din punct de vedere economic, dar și politic”, întrucât e clar că în viitor „China nu se va schimba”.

Documentul sugerează că politica existentă a blocului european, de a vedea China drept „partener-concurent-rival sistemic” este depășită și că trebuie adoptată o nouă abordare, mai severă față de noua super-putere asiatică. Lucrarea va fi discutată de miniștrii de externe ai UE la o întâlnire ce va avea loc luni la Luxemburg, în pregătirea  summit-ului celor 27 de șefi de stat, care va începe joi și va avea ca temă redefinirea relațiilor dintre  China și UE.

Financial Times nu precizează exact cine sunt autorii documentului propus miniștrilor de externe din UE. Se face doar o vagă referire că ar fi vorba de „un serviciu extern al blocului [comunitar]”.

Etichete: China | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading