UE vrea să oblige companiile să acorde bonus financiar directorilor pentru salvarea planetei

by | 2 Feb 2022 | Extern

Comisia Europeană ar putea adopta un text în următoarele două săptămâni pentru a lega impactul omului asupra mediului de distribuirea bonusurilor financiare de către companii, raportează EURACTIV Franța.

Dacă va fi adoptată, inițiativa aplicată conducerilor corporatiste s-ar aplica directorilor, care își vor găsi bonusurile de profit corelate direct cu obiectivele de sustenabilitate. Adică cu cât compania va fi mai verde, cu atăt directorii vor încasa mai mulți bani. Simplu, nu?

„Dacă dorim să aliniem economicul cu mediul, este absolut necesar ca acest lucru să se reflecte în prime”, a declarat Pascal Canfin, președintele comisiei de Mediu a Parlamentului European (ENVI) și creatorul clauzei care urmează să fie inclusă în lege.

„În ceea ce privește due diligence, un studiu UE pe această temă a relevat că doar una din trei mari companii efectuează verificari de incălcări ale drepturile omului și impactul pe care il are activatatea companiei asupra mediului”, a raportat organizția European Managers, în martie 2021. Organizația a declarat la acea vreme că „salută noua inițiativă de guvernanță corporativă durabilă a UE”.

„Când vorbim despre conducerea corporativă, putem vedea că interesele economice pe termen scurt conduc întotdeauna acțiunile managerilor de companii care sunt sub presiunea acționarilor”, a declarat europarlamentarul Marie Toussaint în mai 2021 pentru Euronews. „Dacă punem în aplicare măsuri pentru cei care nu respectă regula, acționarii nu vor mai avea mijloacele să facă presiuni (??!!) asupra managerilor de la Shell, Esso, Total pentru a continua exploatarea combustibililor fosili”, a adăugat ea

Dacă va fi adoptat, textul va face posibilă, pe termen scurt, alinierea beneficiilor financiare și o dezvoltare durabilă pe termen lung.

În prezent au loc discuții pentru a clarifica dacă legea ar trebui să privească doar marile grupuri corporative și dacă implementarea și definirea ei ar trebui să fie rolul UE. Potrivit Canfin, președintele comisiei de Mediu, autonomia companiilor va fi bine păstrată.

Companiile vor rămâne libere să decidă cât de mult din remunerație va fi legată de obiectivele de sustenabilitate și când se va aplica, de exemplu reducerea ambalajelor din plastic sau protejarea biodiversității.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading