Un nou test de salivă pentru COVID-19 aprobat în SUA

by | 23 Aug 2020 | Extern

Un test de salivă pentru COVID-19, dezvoltat de Universitatea din Illinois, a primit în regim de urgenţă autorizaţia de folosire din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, a anunţat miercuri universitatea.

Spre deosebire de majoritatea testelor pentru depistarea noului coronavirus, ce implică utilizarea unui tampon nazofaringian, lung şi invaziv, testul de salivă dezvoltat de universitate, numit I-COVID, necesită o cantitate mică de salivă ce se recoltează într-o eprubetă sterilă, iar rezultatele pot fi obţinute în câteva ore, conform unui comunicat de presă al instituţiei, potrivit Agerpres.

Universitatea a efectuat peste 50.000 de astfel de analize de la punerea la dispoziţie a testului membrilor facultăţii, personalului instituţiei şi studenţilor, în luna iulie, şi preconizează că va testa până la 20.000 de persoane pe zi după începerea semestrului de toamnă, la 24 august, se arată în comunicat, citat de Xinhua.

„Testarea directă a salivei poate rezolva dificultăţile legate de timp, costuri şi consumabile. Testul nostru are, de asemenea, caracteristici unice ce permit testarea rapidă şi frecventă pe scară largă”, a declarat Martin Burke, profesor de chimie care a ajutat la proiectarea testului.

Preşedintele Sistemului Universităţii din Illinois, Tim Killeen, a declarat că această tehnologie de pionierat este una „revoluţionară”, care „va ajuta la protejarea vieţilor”.

La rândul său, guvernatorul Illinois, J.B. Pritzker, a spus că „statul Illinois aşteaptă cu nerăbdare să fie cel mai important client” al testului. „Dacă cercetările în curs continuă să dea rezultate pozitive, acest poate avea implicaţii revoluţionare pentru programul nostru de testare la nivel de stat, precum şi pentru testarea la nivel naţional”, a adăugat oficialul.

Departamentul de Sănătate Publică din Illinois a raportat miercuri 2.295 de noi cazuri confirmate de COVID-19, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat după data de 24 mai. Până miercuri, acest stat a raportat 211.889 cazuri confirmate, inclusiv 7.806 de decese.

Săptămâna aceasta, un nou test de salivă pentru detectarea COVID-19, ce poate produce un rezultat după doar câteva ore, a fost autorizat de FDA. Testul denumit SalivaDirect – cel de-al cincilea test de salivă pentru detectarea COVID-19 autorizat – nu necesită echipamente sau tehnologii speciale, iar modul de aplicare va fi pus imediat la dispoziţia laboratoarelor de pe teritoriul SUA, conform unui comunicat al FDA.

SalivaDirect „este un test inovativ (…) care va reduce nevoia unor resurse de testare rare”, a declarat Brett P. Giroir, adjunctul secretarului american pentru sănătate şi coordonatorul testărilor COVID-19 din SUA. Dezvoltat de cercetătorii de la Yale School of Public Health, acest test a fost aplicat recent jucătorilor de baschet din NBA şi staff-ului echipelor pentru a-i fi probată eficienţa.

Universitatea Yale nu doreşte să comercializeze acest test ci va oferi instrucţiuni pentru folosirea sa în cadrul unui protocol „open source” – orice laborator poate urma protocolul pus la dispoziţie de Universitatea Yale pentru a aplica aceste teste care necesită reactivi chimici comuni, conform FDA. Cercetătorii susţin că testul SalivaDirect poate fi aplicat rapid la nivelul întregului teritoriu american în doar câteva săptămâni.

Sursa: evz.ro

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading