Unsprezece țări din UE solicită interzicerea combustibililor fosili din infrastructura energetică transeuropeană

by | 14 May 2021 | Extern

Unsprezece țări din UE au semnat o declarație prin care solicită Uniunii Europene să înceteze finanțarea combustibililor fosili în temeiul regulamentului său transeuropean privind infrastructura energetică (TEN-E), care este în prezent în curs de revizuire.

Non-paper – jargonul UE pentru un document informal – urmează discuțiilor de la Bruxelles, miercuri (5 mai), despre contribuția infrastructurii Europei la decarbonizare și tranziția verde.

Semnatarii – Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, Spania și Suedia – subliniază rolul pe care îl va avea decarbonizarea sistemului energetic în atingerea obiectivelor climatice ale Europei pentru 2030 și 2050.

Combustibilii fosili vor trebui să joace un rol din ce în ce mai mic în sistemul energetic, deoarece UE își propune să reducă emisiile cu mai mult de jumătate până în 2030 și să atingă emisiile nete zero până în 2050.

Aceștia adaugă că revizuirea regulamentului TEN-E ar trebui să excludă finanțarea infrastructurii de combustibili fosili care ar bloca Europa în surse de energie cu emisii de carbon sau în active de tip fir, cum ar fi conductele de gaz.

„Luxemburgul este mândru că face parte din această declarație alături de Danemarca și alte nouă state membre, împărtășind opinia că combustibilii fosili nu sunt viitorul nostru”, a declarat ministrul luxemburgic al energiei, Claude Turmes, pe Twitter.

În decembrie, Comisia Europeană a prezentat o actualizare a regulamentului TEN-E, care definește ce proiecte energetice transfrontaliere sunt eligibile pentru a primi finanțare UE și permise rapide.

Propunerea, care exclude din regulă infrastructura dedicată petrolului și gazelor, este acum examinată de Parlamentul European și de statele membre ale UE, care vor avea ultimul cuvânt.

„TEN-E nu trebuie să faciliteze investițiile în infrastructura combustibililor fosili”, potrivit documentului non-scris scris de cele unsprezece țări.

Acesta adaugă că regulamentul trebuie să contribuie la dezvoltarea cadrului pentru „o cale viabilă departe de dependența de combustibilii fosili”, mai ales că investițiile făcute în următorii câțiva ani vor avea un impact în deceniile următoare.

Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a atinge emisiile nete zero până în 2050. Dar conductele de gaz au o durată de viață de aproximativ 50 de ani, în timp ce centralele electrice pe gaz funcționează de obicei peste 20 de ani, ceea ce înseamnă că investițiile făcute în acest deceniu vor dura probabil până în anii 2040.

Climate Action Network Europe , un ONG, pledează pentru eliminarea treptată a gazelor fosile până în 2035, afirmând că orice investiții noi în gaz în acest deceniu fie ar pune în pericol obiectivele climatice europene, fie ar risca să devină active blocate.

Cele 11 țări numesc revizuirea în curs a regulamentului TEN-E un „test de turnesol” al angajamentului Europei de a atinge neutralitatea climatică.

Etichete: Green Deal

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading