Victorie pentru libertatea de exprimare: Facebook a șters conținutul presupus „instigator la ură” „fără temei legal”

by | 11 Jul 2022 | Extern

Într-o hotărâre judecătorească considerată o lovitură majoră pentru Facebook, Tribunalul Regional Superior din Hamburg (Germania) a decis că Facebook a șters o postare și a blocat contul unui utilizator, fără „nicio bază legală” pentru astfel de acțiuni.

„Conform Curții, acțiunile Facebook sunt o încălcare deliberată, în serie, a legii”, a declarat avocatul care a chemat Facebook în judecată pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare, Joachim Steinhöfel după victoria sa în instanță.

Postarea în cauză a utilizatorului îl cita pe publicistul catolic Johann Joseph Görres (1776-1848):

„Nu există oameni mai buni, dar nici mai creduli decât nemții. Nu a trebuit niciodată să semăn discordie printre ei. Nu trebuia decât să-mi întind plasele și au venit singuri. S-au sufocat unul pe celălalt și au crezut că își fac datoria. Niciun alt popor de pe pământ nu este mai prost. Orice minciună oricât de grosolană e crezută de germani. Pentru un slogan, ei și-au persecutat compatrioții cu mai multă amărăciune decât pe adevărații lor dușmani”

Facebook a etichetat citatul „discurs de ură” și o „încălcare a standardelor comunității”. Compania a șters apoi postarea și a interzis utilizatorul de pe platformă.

În loc să accepte interdicția, utilizatorul l-a contactat pe Joachim Steinhöfel, un avocat german specializat în probleme legate de libertatea de exprimare. Instanța a dat câștig de cauză utilizatorului, ordonând companiei Meta, firma-mamă a Facebook, să restabilească postarea și contul utilizatorului.

„Conform Curții Regionale Superioare din Hamburg, acțiunile Facebook sunt o încălcare deliberată, în serie, a legii. Gigantul IT distruge libertatea de exprimare pe platformele sale, nerespectând principiile statului de drept”, a declarat Steinhöfel pentru ziarul german Bild.

Avocatul cere acum mai multe măsuri guvernamentale împotriva companiei, spunând:

„Unde este legislativul? De ce mai există lege? De ce să nu te gândești la o compensație forfetară pentru ștergere nejustificată și pentru fiecare zi de blocare ilegală?”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading