Victorie pentru libertatea de exprimare: Facebook a șters conținutul presupus „instigator la ură” „fără temei legal”

by | 11 Jul 2022 | Extern

Într-o hotărâre judecătorească considerată o lovitură majoră pentru Facebook, Tribunalul Regional Superior din Hamburg (Germania) a decis că Facebook a șters o postare și a blocat contul unui utilizator, fără „nicio bază legală” pentru astfel de acțiuni.

„Conform Curții, acțiunile Facebook sunt o încălcare deliberată, în serie, a legii”, a declarat avocatul care a chemat Facebook în judecată pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare, Joachim Steinhöfel după victoria sa în instanță.

Postarea în cauză a utilizatorului îl cita pe publicistul catolic Johann Joseph Görres (1776-1848):

„Nu există oameni mai buni, dar nici mai creduli decât nemții. Nu a trebuit niciodată să semăn discordie printre ei. Nu trebuia decât să-mi întind plasele și au venit singuri. S-au sufocat unul pe celălalt și au crezut că își fac datoria. Niciun alt popor de pe pământ nu este mai prost. Orice minciună oricât de grosolană e crezută de germani. Pentru un slogan, ei și-au persecutat compatrioții cu mai multă amărăciune decât pe adevărații lor dușmani”

Facebook a etichetat citatul „discurs de ură” și o „încălcare a standardelor comunității”. Compania a șters apoi postarea și a interzis utilizatorul de pe platformă.

Vezi și:  Facebook a primit o amenda record de 1,2 miliarde de euro

În loc să accepte interdicția, utilizatorul l-a contactat pe Joachim Steinhöfel, un avocat german specializat în probleme legate de libertatea de exprimare. Instanța a dat câștig de cauză utilizatorului, ordonând companiei Meta, firma-mamă a Facebook, să restabilească postarea și contul utilizatorului.

„Conform Curții Regionale Superioare din Hamburg, acțiunile Facebook sunt o încălcare deliberată, în serie, a legii. Gigantul IT distruge libertatea de exprimare pe platformele sale, nerespectând principiile statului de drept”, a declarat Steinhöfel pentru ziarul german Bild.

Avocatul cere acum mai multe măsuri guvernamentale împotriva companiei, spunând:

„Unde este legislativul? De ce mai există lege? De ce să nu te gândești la o compensație forfetară pentru ștergere nejustificată și pentru fiecare zi de blocare ilegală?”

Ultimele știri

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading