Von der Leyen admite că Polonia a avut dreptate în privința lui Putin

by | 15 Sep 2022 | Extern

„Ar fi trebuit să ascultăm vocile venite din Polonia, din statele baltice și din întreaga Europă Centrală și de Est”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său adresat Parlamentului European. „De ani de zile au spus că Putin nu se va opri”.

Unul dintre politicienii la care s-a referit a fost Jarosław Kaczyński, fost Prim-Ministru al Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS). Când Kaczyński a avertizat că Occidentul ignoră politicile neo-imperialiste ale Rusiei și a subliniat faptul că relațiile dintre unele țări din UE cu Rusia erau guvernate doar de considerente economice, liderii Platformei Civice (PO) aflate la guvernare în Polonia atunci se plângeau la UE  că acționează împotriva intereselor Poloniei și că este paranoic. Cam așa se întâmplă și în România mai mereu de 15 ani, când puterea și opoziția se ceartă la Bruxelles pe probleme interne.

Încă din 2010, Jarosław Kaczyński a considerat că marile puteri europene erau prea pregătite să treacă cu vederea neo-imperialismul emergent al Rusiei și nu reușeau să contracareze astfel de acțiuni.

Kaczyński, în septembrie 2010, a subliniat modul în care Rusia falsifica istoria și slăbește rolul Poloniei în al Doilea Război Mondial. El credea că a trece cu vederea acest lucru este un dar pentru statele care nu respectă drepturile democratice și ale omului. „Pot părea a fi parteneri atractivi din punct de vedere al afacerilor, dar nu vor menține niciodată standardele și valorile dominante în spațiul politic euroatlantic”, a argumentat Kaczyński.

Kaczyński, ca răspuns la „resetarea” lui Barack Obama cu Rusia, a susținut, de asemenea, ca Europa Centrală să fie tratată mai mult ca niște parteneri de către Washington. El a simțit că marile puteri europene sunt prea pregătite să treacă cu vederea neo-imperialismul emergent al Rusiei și nu reușesc să contracareze astfel de acțiuni.

Acele remarci ale lui Kaczyński au fost aspru criticate. Aceste comentarii erau contrare intereselor Poloniei, spuneau politicienii care conduceau Polonia atunci. Ministrul de externe Radosław Sikorski a mers mai departe, respingând cu dispreț remarcile lui Kaczyński, spunând că se întreabă dacă liderul PiS a luat din nou tranchilizante. Sikorski se referea la faptul că, în urma traumei dezastrului aerian de la Smolensk (Rusia), în care au murit fratele lui Jarosław Kaczyński, Lech Kaczyński (președintele Poloniei la acea dată), și mulți apropiați și oameni politici, liderul PiS a luat medicamente pentru a-l ajuta să facă față.

S-a dovedit de fapt încă o data că Marile Puteri își văd interesul economic mai important decât acțiunile morale.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading