Xi Jinping îl pe ceartă pe fanul Justin Trudeau în văzul lumii că minte și dezvăluie convorbiri private

by | 17 Nov 2022 | Extern

O confruntare publică la summitul G20, în curs de desfășurare în Bali, Indonezia, i-a avut ca protagoniști pe Xi Jinping, președintele Chinei și pe Justin Trudeau, premierul Canadei, pe care l-a acuzat că a divulgat detalii ale unei conversații private dintre cei doi lideri și că a denaturat conversația lor, mai pe șleau, a mințit.

Potrivit unei surse guvernamentale, Trudeau l-a abordat anterior pe Xi pentru a-și exprima „îngrijorări serioase” cu privire la acuzațiile conform cărora China se amestecă în afacerile interne ale Canadei, discuții care au fost scurse în presă.

Într-o manifestare rară de furie, la întâlnirea față în față din Bali, Xi l-a pus la colț pe Trudeau și l-a certat ca pe un intern care a greșit dosarele, că a divulgat detalii ale convorbirii private dintre cei doi lideri, se pare, pe tema presupusului amestec al Chinei în politica internă si electorală a Canadei.

„Tot ce am discutat a fost scurs în ziare. Nu este potrivit și nu așa a fost condusă conversația noastră, nu?”a spus  Xi, ale cărui remarci i-au fost traduse lui Trudeau.

„Dacă ești sincer, trebuie să comunicăm cu respect reciproc”, a adăugat Xi, care l-a avertizat că refuzul său de a adera la normele sociale va avea repercusiuni.

„Dacă nu, nu sunt sigur cum va ieși”, l-a avertizat Xi pe liderul canadian.

Trudeau a încercat să salveze situația întrerupând traducătorul înainte de a termina de traducerea  avertismentul lui Xi și a răspuns:

„În Canada, credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem. Vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor fi lucruri asupra cărora nu vom fi de acord.”

„Să creăm mai întâi condițiile”, a spus Xi înainte de a-i strânge superior mâna lui Trudeau. Trudeau a părut că pleacă balangănindu-se și dispărând cât mai repede din văzul lumii. Sigur nu se aștepta la un asemenea perdaf public și mai ales nu din partea idolului său politic. Xi este cunoscut pentru calmul și indiferența cu care abordează toate întâlnirile.

Liderul liberal a fost întrebat la o întâlnire electorală în 2013 ce națiune o admira cel mai mult. El a răspuns super-excitat: „Există un nivel de admirație pe care de fapt îl am pentru China. Dictatura lor de bază le permite de fapt să-și transforme economia cu un ban”. Politicile autoritare din timpul pandemiei ne fac să credem că dragostea lui față de China a devenit și mai profundă.

Etichete: Canada | China | G20 | Justin Trudeau

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading