Zeci de mii de francezi au protestat împotriva creșterii prețurilor

by | 17 Oct 2022 | Extern

Zeci de mii de oameni au ieșit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor, un preludiu al unei greve generale planificată marți la chemarea partidelor de stânga și a patru sindicate, conform agențiilor de presă.

Mai multe sindicate franceze au anunțat o zi de grevă națională pentru marți, care ar trebui să acopere transportul rutier și feroviar și sectorul public, ceea ce înseamnă blocarea vieții economice și sociale in Paris.

“Marșul împotriva costurilor mari și a inacțiunii la schimbările climatice” organizat de asociații și sindicate a reunit în jurul orei 16.00 în jur de 140.000 de participanți, potrivit organizatorilor, sau 30.000 conform estimărilor poliției.

Protestele de astăzi împotriva creșterii costului vieții au fost instigate de partide de stânga, conduse de liderul partidului de extremăstânga Franța Nesupusă , Jean-Luc Melenchon , relatează agenția de presă franceză AFP.

Melenchon a mărșăluit pe străzi alături de Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, și a cerut o grevă generală marți.

Melenchon s-a alăturat cu patru sindicate – dar nu și cel mai mare din Franța, sindicatul moderat CFDT – care au făcut apel la greve și proteste pentru marți, pentru a cere o creștere a salariilor.

“Mesajul nostru este simplu: vrem o mai bună distribuire a bogăției, a spus liderul Partidului Socialist”, Olivier Faure.

Protestul a inclus mulți pensionari și „veste galbene” care au marcat primul mandat al președintelui Emmanuel Macron protestând împotriva planului său de a impozita motorina și benzina pentru a încuraja cetățenii să cumpere vehicule electrice, iar aceste proteste uneori violente s-au extins și în alte țări europene.

Ministrul Finanţelor Gabriel Attalel a spus că coaliția de stânga încearcă să profite de situația actuală, marcată de greve constante în centralele nucleare ale companiei franceze EDF și în rafinăriile de petrol franceze.

“Marșul de astăzi este un marș al susținătorilor oamenilor care vor să blocheze țara”, a declarat Attal la postul de radio francez Europe 1, după cum a raportat agenția Reuters.

Etichete: Franța | proteste

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading