Zeci de mii de italieni au protestat pentru pacea în Ucraina

by | 7 Nov 2022 | Extern

Zeci de mii de italieni au mărșăluit sâmbătă la Roma, cerând pacea în Ucraina și cerând Italiei să înceteze trimiterea de arme pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

„Nu războiului. Nu trimiterii de arme”, se citea pe un banner mare purtat de protestatari, în timp ce o mulțime imensă izbucnea în strigăte de „dați o șansă păcii”.

Italia, membru fondator al NATO, a sprijinit Ucraina de la începutul războiului, inclusiv oferindu-i arme.

Noul prim-ministru Giorgia Meloni a asigurat că acest lucru nu se va schimba, iar guvernul a spus că se așteaptă să trimită mai multe arme în curând. Însă nu toți politicenii sunt de aceeași părere.

Potrivit cotidianului italian Il Sole 24 Ore, protestele au aruncat o nouă lumină asupra diferențelor din politică italiană, fostul premier italian Giuseppe Conte (cum membru al opoziției) afirmând că nu vor mai fi trimise arme fără aprobarea parlamentară. El a adăugat că Italia ar trebui să intensifice negocierile.

„Avem nevoie de un progres către o încetare a focului și negocieri de pace”, a fost citat Conte de presă, adăugând că strategia actuală „nu duce decât la escaladare”.

„Armele au fost trimise la început pe motiv că acest lucru ar preveni o escaladare”, a declarat pentru AFP demonstrantul Roberto Zanotto.

“Nouă luni mai târziu și mi se pare că a existat o escaladare. Uitați-vă la fapte: trimiterea de arme nu ajută la oprirea unui război, armele ajută la alimentarea unui război”.

Studenta Sara Gianpietro a spus că acest conflict este prelungit prin înarmarea Ucrainei, ceea ce „are consecințe economice pentru țara noastră, dar și pentru respectarea drepturilor omului”.

Pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și al încetinirii economice declanșate de criză, un număr tot mai mare de italieni au susținut că politicile actuale riscă să prelungească războiul, în timp ce deturnează resursele pe care guvernul ar trebui să le cheltuie pe plan intern.

Presa locală a spus că manifestanții au inclus reprezentanți ai sindicatelor, grupurilor studențești și asociațiilor culturale.

Vineri, miniștrii de externe din Grupul celor Șapte și-au reiterat angajamentul de a continua să susțină Ucraina, iar noul premier italian Giorgia Meloni a spus că sprijinul țării pentru Ucraina nu va slăbi și că mai multe arme vor fi trimise în curând.

Etichete: Italia | proteste

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading