Zelenski dă vina pe Germania și Franța pentru diplomația eșuată față de Rusia

by | 5 Apr 2022 | Extern

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski a acuzat-o pe Angela Merkel, fostul cancelar german  și pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy pentru paisprezece ani de diplomație eșuată față de Rusia, ceea ce nu a făcut decât să încurajeze Moscova să fie mai agresivă, conform Euractiv.

Într-o declarație video transmisă duminică seara (3 aprilie) după ce au apărut rapoarte despre crime de război comise de forțele ruse în Bucha, un oraș din regiunea Kiev a Ucrainei, Zelenski a spus:

„Îi invit pe doamna Merkel și pe dl Sarkozy să viziteze Bucha și să vadă la ce a dus politica de concesii către Rusia în 14 ani. Să vadă cu ochii lor pe bărbații și femeile ucraineni torturați”.

Zelenski s-a referit la summitul NATO de la București din 2008, când aliații nu au decis să acorde Ucrainei și Georgiei Planul de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP), care teoretic le-ar fi pus pe calea aderării la alianța militară la un moment dat în viitor.

Liderii NATO, în comunicatul lor final la summit-ul de atunci, declaraseră doar că „aceste țări vor deveni membre NATO”, fără a specifica mai multe detalii despre modalități.

Dar Germania și Franța pe atunci se numărau printre acei membri NATO care blocau astfel de ambiții, care au fost exprimate în același timp în care conduceau diplomația de pace în jurul războiului Rusiei cu Georgia.

„Ei au crezut că, refuzând Ucraina, vor putea să liniștească Rusia, să o convingă să respecte Ucraina și să trăiască normal lângă noi”, a spus Zelenski.

„În cei 14 ani de la acea greșeală de calcul, Ucraina a cunoscut o revoluție și opt ani de război în Donbas. Și acum luptăm pentru viață în cel mai oribil război din Europa de la al Doilea Război Mondial”, a adăugat el.

Președintele ucrainean, însă, și-a atenuat acuzațiile spre sfârșitul discursului, adăugând că Ucraina „nu va da vina pe Occident. Nu dăm vina pe nimeni, cu excepția forțelor ruse specifice care au făcut asta poporului nostru. Și cei care le-au dat ordine.”

Până acum nu a existat niciun răspuns oficial de la Berlin sau Paris.

Comentariile lui Zelenski au venit după ce o serie de oficiali ucraineni au arătat cu degetul spre Paris și Berlin pentru eforturile lor diplomatice reținute și în mare măsură zadarnice.

„Ei [Germania și Franța] continuă să spună că cer o rezoluție pașnică și că sunt profund îngrijorați de acțiunile Rusiei – declarațiile fără dinți nu mai funcționează”, a declarat fostul premier ucrainean Volodymyr Groysman pentru EURACTIV luna trecută cu referire la acordurile eșuate de la Minsk.

Minsk II, intermediat de Franța și Germania și care urmărea să pună capăt războiului anterior din estul Ucrainei, a fost văzut pe scară largă de partea ucraineană ca o trădare a intereselor lor naționale și nu a fost niciodată implementat pe deplin.

Un blocaj major a fost insistența Rusiei că nu este parte la conflict și, prin urmare, nu este legată de termenii săi.

Întrebat dacă Franța și Germania ar trebui să medieze în viitoarele discuții de pace după încheierea războiului actual, Groysman a spus că ambele țări „trebuie să înceteze să se păcălească și trebuie să înceteze să-și păcălească cetățenii”.

„Trebuie să fie sinceri și să recunoască că cei opt ani de diplomație pe care au încercat să-i dețină înainte de începerea acestui război au dus doar la o nouă escaladare și la un război pe scară largă împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Etichete: Ucraina | Zelenski

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading