Zelensky anunță interzicerea a 11 partide politice

by | 22 Mar 2022 | Extern

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat legea prin care interzice 11 partide politice de opoziție, pretinzând că au legături cu Rusia, a anunțat el într-un videoclip Telegram postat pe 20 martie.

„Orice activitate a politicienilor care vizează divizarea sau colaborarea [cu Rusia] nu va avea succes”, a spus el.

Zelensky a mai spus că sunt mulți care pun „propriul lor partid sau cariera mai presus de interesele statului”.

Partidele care au fost interzise sunt: „Platforma de opoziție – Pentru viață, Partidul lui Sharij, Nashi, Blocul de opoziție, Opoziția de stânga, Uniunea Forțelor de Stânga, Derzhava, Partidul Socialist Progresist din Ucraina, Partidul Socialist din Ucraina, Socialiștii și Blocul lui Volodymyr Saldo”, conform Ukrinform.

Consiliul Național de Securitate a fost de acord să interzică partidele, a informat Ukrinform, citând adresa video a lui Zelensky.

Ministerului ucrainean al Justiției i s-a spus să ia imediat măsuri pentru aplicarea noii legi. Zelensky nu a furnizat dovezi care leagă cele 11 partide de opoziție de guvernul rus.

La începutul invaziei din 24 februarie, Zelensky a semnat o măsură care a stabilit legea marțială și mobilizarea generală.

Zelensky a declarat pe 20 martie că „activitățile politicienilor care vizează discordia și colaborarea nu vor avea succes”, adăugând că presupusele legături dintre Rusia și „unele structuri politice, activitățile unui număr de partide politice sunt suspendate pe perioada legii marțiale”.

Președintele a semnat, de asemenea, un decret care va uni toate canalele TV naționale într-o singură platformă, invocând prevederea legii marțiale.

În timpul unui interviu acordat CNN, Zelensky a spus că este pregătit pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin și a susținut că, dacă negocierile eșuează asta ar duce la o escaladare a conflictului.

„Cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea posibilitatea de a negocia, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este un al treilea război mondial”, a declarat el pentru rețea tv pe 20 martie.

În Mariupol, care a suferit unul dintre cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei mulți dintre cei 400.000 de locuitori ai săi rămân prinși în oraș, cu puțină sau deloc hrană, apă și energie electrică, au spus oficialii. Luptele au continuat în interiorul orașului pe 20 martie, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, fără a detalia.

Consiliul orașului a declarat pe canalul său Telegram la sfârșitul zilei de 19 martie că câteva mii de locuitori au fost „deportați” în Rusia în ultima săptămână. Agențiile de presă ruse au spus că autobuzele au transportat în ultimele zile sute de persoane pe care Moscova le numește refugiați de la Mariupol.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading