Zelensky spune că Ucraina se pregătește să atace Crimeea

by | 28 Feb 2023 | Extern

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește să lanseze atacuri pentru a recuceri Crimeea prin formarea de noi unități militare și prin trimiterea de trupe pentru a fi antrenate în alte țări.

„Sunt pași militari și ne pregătim pentru ei. Suntem pregătiți mental. Ne pregătim tehnic: cu arme, întăriri, formarea de brigăzi, în special brigăzi de asalt, de diferite categorii și natură”, a spus Zelensky într-o conferință de presă, potrivit agenției de presă ucrainene Ukrinform.

Potrivit Ukrinform, Zelensky a transmis că trupele ucrainene au fost trimise să se antreneze în alte țări pentru a învăța cum să folosească noi arme. „Trebuie să fim pregătiți. Apoi, vor fi pași corespunzători echitabili de dezocupare și, dacă va voi Dumnezeu, vor avea succes”, a adăugat el.

Zelensky și alți oficiali ucraineni de top au susținut că scoaterea Rusiei din Crimeea este unul dintre obiectivele lor de război. Pentagonul a evaluat că este puțin probabil ca Ucraina să poată cuceri peninsula, pe care Rusia o controlează din 2014.

În ciuda evaluării Pentagonului, oficialii administrației Biden spun în continuare că vor sprijini atacurile ucrainene asupra Crimeei. „Rusia a transformat Crimeea într-o instalație militară masivă… acestea sunt ținte legitime, Ucraina le lovește și noi sprijinim asta”, a declarat recent Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice.

SUA, care sprijină atacurile ucrainene asupra Crimeei, ar risca o escaladare majoră cu Moscova, fapt pe care chiar și secretarul de stat Antony Blinken l-a recunoscut, numind peninsula o „linie roșie” pentru președintele rus Vladimir Putin, bombardamentul Rusiei asupra infrastructurii ucrainene a început abia după explozia a doua camioane pe Podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, în urma loviturii de stat de la Kiev, susținută de SUA, care l-a înlăturat pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Sondajele de atunci au arătat că majoritatea oamenilor care locuiesc pe peninsulă sunt fericiți că s-au alăturat Federației Ruse.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading