După ce săptămâna trecută mai multe instituții de știri l-au identificat pe legendarul, misteriosul pilot erou Fantoma din Kiev drept un tată de 29 de ani ucis recent în luptă cu rușii, oficialii militari au recunoscut sâmbătă că nu există o astfel de persoană.

„Fantoma din Kiev este o legendă a super-eroului, al cărui personaj a fost creat de ucraineni!” Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a scris pe Facebook.


Renumitul erou a fost creditat că a eliminat până la 40 de avioane rusești până când a fost doborât pe 13 martie în timp ce se lupta cu un număr „covârșitor” de forțe inamice, a anunțat Times of London. Ziarul l-a identificat pe presupusul erou de război ucrainean drept maiorul Stepan Tarabalka.

Dar, în timp ce Tarabalka era un erou de război distins, el nu era „Fantoma” – pentru că nu a existat niciodată o astfel de persoană.

„Eroul Ucrainei Stepan Tarabalka NU este „Fantoma din Kiev ” și NU a doborât 40 de avioane”, a spus Comandamentul Forțelor Aeriene din țară.

„Informația despre moartea Fantomei din Kiev este incorectă. #GhostOfKyiv este în viață. Ea întruchipează spiritul colectiv al piloților de înaltă calificare ai Brigăzii Aviației Tactice care apără cu succes #Kyiv și regiunea”, a transmis comandantul pe Twitter.

Fantoma Kievului este o legendă super-erou al cărei caracter a fost creat de ucraineni! Aceasta este o imagine culesă mai rapid a piloților brigăzii tactice de aviație a Forțelor Aeriene, care protejează cerul capitalei. Ce apar brusc acolo unde nu se așteaptă! (Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a scris pe Facebook)

Guvernul ucrainean a fost anterior creditat în crearea și perpetuarea mitului unui singur pilot de vânătoare curajos care a doborât singur 40 de avioane rusești.

„Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Și pe bună dreptate”, a scris guvernul Ucrainei pe Twitter în februarie despre reputatul personaj misterios, spunând că pilotul „devenise deja un coșmar pentru invadarea aeronavelor rusești”.

Dar mulți oameni s-au întrebat dacă „Fantoma” este reală, deoarece un videoclip care se pretindea a fi o dovadă a luptătorului s-a dovedit a fi în schimb dintr-un joc video.

Un clip din Digital Combat Simulator, un joc de simulare a zborului, a fost catalogat greșit pe de Ministerul Apărării din Ucraina, se spune după verificarea faptelor. Clipul nu arată un avion de luptă ucrainean doborând avioane rusești, relatează Reuters. “Armata ucraineană a declarat pe 24 februarie că cinci avioane rusești și un elicopter rusesc au fost doborâte în regiunea Lugansk. Nu a fost confirmat însă că un singur pilot ucrainean a doborât aeronavele”, relatează Reuters.