A altă oportunitate ratată în relațiile SUA-China

by | 31 Aug 2022 | Politică

Washington Post relatează că presedintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut personal președintelui american Joe Biden să găsească o modalitate de a amâna călătoria președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan. Potrivit relatării, Biden i-a explicat lui XI că rolul independent al Congresului a făcut imposibil pentru el s-o oprească, chiar dacă oficialii serviciilor de informații americane erau convinși că Beijingul va răspunde cu fermitate.

Ambasadorul Chinei în SUA a spus: „Am avertizat că, dacă Pelosi ar efectua vizita, vor exista consecințe foarte grave. China va răspunde ferm și cu forță. Spre regretul nostru, Statele Unite au ales să nu asculte”. Călătoria lui Pelosi nu era bătută în cuie: ea a spus că nu mergea dacă Biden i-ar fi cerut în mod explicit să nu o facă.

Deci Biden a avut o cale de ieșire din aceasta situație dar în cele din urmă a ales să nu discute cu Pelosi despre călătoria din Taiwan, în ciuda cererii lui XI… Într-un comentariu indirect, Biden le-a spus reporterilor cu puțin timp înainte de vizita lui Pelosi că oficialii militari l=au avertizat că deplasarea în Taiwan nu este o idee bună.

Oare Biden „ar părea slab” dacă ar fi oprit călătoria? Sunt numeroasele moduri în care a arătat că administrația sa sprijină Taiwanul: trei pachete recente de asistență militară, comentariile publice ale lui Biden care susțin legăturile strânse cu Taiwan plus o serie de aranjamente de securitate cum ar fi Quad (SUA-Japonia-Australia-India), care se concentrează asupra oricărei amenințări chineze din Asia Pacific.

Un răspuns pozitiv la cererea lui XI ar fi fost o oportunitate de a îndrepta relația SUA-China pe un drum mai bun într-un moment în care ea se deteriorează rapid.

Etichete: Taiwan

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading