Ambasadorul Germaniei în Polonia: „Construcția conductelor Nord Stream a fost o greșeală”

by | 30 May 2023 | Politică

Construcția conductelor Nord Stream II și Nord Stream I a fost o greșeală a guvernului federal german, a susținut ambasadorul Germaniei în Polonia.

Într-un interviu acordat Radio24, Thomas Bagger, principalul diplomat al Germaniei la Varșovia, a abordat problema gazoductelor care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică și disputele UE în jurul acestora.

„Uniunea Europeană nu va fi niciodată lipsită de conflicte. Oferă o metodă de echilibrare pașnică a intereselor membrilor, un fel de dispută instituționalizată guvernată de reguli stabilite”, a spus Bagger ascultătorilor.

„Nu toate deciziile luate în acest mod sunt corecte. Sunt ultima persoană care susține că Germania a luat întotdeauna deciziile corecte. Nord Stream II și Nord Stream I au fost greșeli”, a recunoscut el.

Întrebat despre guvernele responsabile pentru aceste decizii, Bagger a menționat diferite guverne federale germane, inclusiv cele sub conducerea Angelei Merkel. Întrebat despre faptul că Angela Merkel a primit recent cea mai înaltă decorație de stat, Bagger a răspuns: „Nu este locul meu să interpretez intențiile președintelui federal, dar 16 ani de guvernare nu se pot reduce la o singură decizie.

„Diferitele guverne federale, unul după altul (au dus la greșeală)”, a susținut el, adăugând: „Da, și al Angelei Merkel”.

Ambasadorul a comentat și rolul fostului cancelar german Gerhard Schroeder în politica actuală germană, afirmând că nu mai este semnificativ în peisajul politic.

La întrebarea despre asocierea Partidului Social Democrat (SPD) cu Schroeder, Bagger a răspuns: „Nu am nimic de spus despre Gerhard Schroeder. El nu joacă un rol în politica actuală a Germaniei”.

Schroeder a semnat acordul pentru conducta Nord Stream în numele Germaniei cu președintele rus Vladimir Putin în ultimele sale zile în biroul cancelarului, în septembrie 2005. Potrivit New York Times, acum este plătit cu aproape 1 milion de dolari pe an de către companiile energetice controlate de ruși.

Etichete: Germania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading