Avocatul Poporului consideră inadecvată și discriminatorie posibila concediere a nevaccinaților

by | 30 Sep 2021 | Politică

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, cataloghează într-un comunicat drept ”lipsite de proporționalitate și inadecvate” un proiect de lege și unul de ordonanță de urgență prin care guvernul vrea să concedieze angajații din sistemul sanitar și cel de îngrijire socială dacă refuză vaccinarea sau testarea.

Proiectul de lege prezentat în 28 septembrie de ministrul Sănătății, Cseke Attila, prevede că angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere.

Proiectul de OUG discutat în primă lectură în ședința de guvern din 15 septembrie prevede că angajaţii din domeniul asistenţei sociale (îngrijirea bătrânilor, a copiilor, a persoanelor cu handicap) vor fi obligați să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală.

Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat) ”reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”.

Renate Weber arată că, potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege, ceea ce înseamnă că proiectul de Ordonanța de urgență privitor la angajații din sistemul de asistență socială este neconstituțional.

În plus, Avocatul Poporului arată că cele două proiecte ar avea un ”conținut total inadecvat”, din următoarele motive:

(i) potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
(ii) în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;
(iii) costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;
(iv) statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-COVID.

”Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative menționate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituționale: dreptului la muncă și protecția socială a muncii, consacrat de art. 41, interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevăzută în art. 16 alin. (1) și art. 4 și încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială, recunoscut de art. 47 alin. (2) teza finală din Legea fundamentală”, se arată în comunicatul citat.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading