Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat recent la un post tv că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă pe subiectul energiei în aceste zile și că își dorește ca până la 1 septembrie să vină cu o decizie privind un act normativ de prelungire a actualei scheme de plafonare și compensare a prețurilor la energie până în 2025.

„Liberalizarea prețurilor la energie s-a facut în cel mai prost moment pe care și-l putea alege cineva. Ieri am stat cu premierul, noi doi și cu alți specialiști din energie, am stat 5 ore.

Și astăzi am stat de vorbă cu prim-ministrul despre energie. Ar fi meschin să ne gândim acum la niște alegeri din 2024, vă spun că sunt foarte hotărât să ducem coaliția până în 2024 și am un dialog foarte bun cu premierul pe problemele majore.


Plafonarea din prezent va rămâne în continuare pentru populație, ne dorim să venim cu un act normativ să ducem lucrurile până în 2025. Este exclus să nu plătim această compensare, avem resursele bugetare necesare”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

Plafonarea prețurilor la energie va continua încă un an dar cu schimbări

Liderul PSD a spus că Guvernul va veni cu o decizie privind continuarea schemei actuale de plafonare și compensare până la 1 septembrie.

„Eu nu-i cer premierului sa schimbe anumiți miniștri, eu încerc cu premierul să găsim cele mai bune soluții, este un patriot, la fel ca mine, un om de bună-credință, implicat și amandoi când nu înțelegem anumite lucruri ne vedem, chemăm specialiști. Vom veni foarte repede cu o decizie pana la 1 septembrie pe energie”, a adăugat liderul PSD. Acesta a dat asigurări că nu va fi depășit deficitul bugetar aplicând această reglementare.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului Energiei să vină până la 1 septembrie cu un act normativ în acest sens. El a precizat că oricare va fi decizia luată, prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba.

„Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000.

Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.