Cristian Ghinea spulberă orice speranța în privinţa eliminării pensiilor speciale

by | 10 Jun 2021 | Politică

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că USR-PLUS susține varianta în care pensiile speciale, cu excepția celor primite de magistrați, să fie aliniate cu contribuția, însă că nu există consens la nivelul coaliției de guvernare privind ce categorii de pensii speciale ar fi vizate.

“Cred că trebuie să citim foarte atent deciziile Curții Constituționale, pentru că sunt căi de a legifera. Curtea a fost clară la magistrați, a spus că celelalte pensii pot fi aliniate cu contribuția și putem să facem asta. Trebuie să avem voință politică s-o facem”, a afirmat Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că cei care au pensii speciale în plată ar putea reveni la contributivitate.

“Se calculează o contribuție medie pe ultimii 10 ani. Oricum oamenii aceștia au avut salariile mai mari. Foștii polițiști care au avut și pe vremea comunismului și după aceea salarii mai mari decât profesorii, medicii, asistentele medicale, și pe contributivitate vor avea pensii mai mari. Cât ai avut salariu la momentul acela, pentru atâta primești pensie. Dacă n-ai contribuit la sistemul public, pentru că statul comunist nu ți-a cerut banii ăștia, atunci ne comportăm ca și cum ai fi contribuit. Asta înseamnă, ce scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a explicat oficialul din Guvern.

Întrebat dacă doar pensiile magistraţilor sunt intangibile, în conformitate cu decizia CCR pe acest subiect, Cristina Ghinea a afirmat că în accepţiunea sa, da, dar că nu s-a ajuns la un consens în coaliţie pe acest subiect.

„Nu este consens legat de ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuţii pe acest subiect, dar, cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public. Din punct de vedere al USR PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”, a adăugat ministrul.

Etichete: pensii speciale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading