Euroscepticismul la cote alarmante în România în contextul pandemiei și crizei economice

by | 13 Oct 2021 | Politică

Un sondaj recent a arătat că mai mult de două treimi dintre cetățenii români cred că țara ar trebui să-și apere interesele dacă merg împotriva normelor UE, chiar dacă acest lucru ar însemna părăsirea Uniunii. Aproximativ o treime dintre persoanele chestionate consideră că ieșirea din UE nu ar afecta interesele naționale.

Sondajele efectuate în martie și iunie 2021 au arătat că 64,2% și 64,8% din populație consideră că părăsirea UE este un preț echitabil de plătit pentru apărarea intereselor naționale. Aceasta a crescut la 68,5% în septembrie, demonstrând o indiferență tot mai mare față de UE.

Dintre cei care ar prefera un „Roexit”, aproape 60% recunosc că părăsirea UE ar afecta interesele țării, în timp ce aproximativ o treime nu sunt de acord.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate consideră că România va avea o dezvoltare economică mai bună în cadrul UE. Dar procentul a scăzut la 57,8% în septembrie, de la 62,9% cu doar trei luni înainte.

În general, sondajul realizat de INSCOP Research și Verifield, comandat de grupul de gândire Strategic Thinking, arată o creștere a sentimentelor anti-UE și a opiniilor naționaliste între martie și septembrie.

De exemplu, doar 47% dintre persoanele chestionate consideră că aderarea la UE a beneficiat României, comparativ cu 46% care consideră că aderarea la UE a fost dezavantajoasă. În martie, 61% dintre respondenți au văzut beneficii de la intrarea în UE și doar 35% au considerat că a fost dăunătoare.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading