Guvernul pregătește ordonanța care va pedepsi specula în caz de război ori în situații de criză

by | 11 May 2022 | Politică

​Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori ori concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență aflat miercuri pe agenda Guvernului.

Amenzile vor fi aplicate de Protecția Consumatorilor când sunt afectați consumatorii și de Consiliul Concurenței când sunt afectate firmele.

În ce situații intervine statul

Proiectul la care lucrează Executivul reglementează protejarea directă sau indirectă a consumatorilor “împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncționalități evidente ale pieței în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și stare de război, stare de asediu și stare de urgență, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”.

În astfel de situații, Guvernul va interveni și va stabili, prin hotărâre, pentru o perioadă determinată de timp, produsele și serviciile aflate în situație de risc speculativ.

Pentru produsele sau categoriile de produse și serviciile cu risc speculativ vor fi interzise practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării la un preț mărit artificial.

Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate în Hotărârea de guvern vor fi interzise:

  • practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
  • limitarea producției sau a vânzărilor;
  • acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Amenzile vor fi aplicate atât de protecția Consumatorilor cât și de Consiliul Concurenței

Etichete: măsuri sociale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading